Presidentsverkiezingen: Tshisekedi wordt niet echt bedreigd, zegt onderzoeksbureau Geopoll (CongoForum)

KINSHASA – Over vier maanden trekken de Congolezen naar de stembus. Volgens een peiling van het Amerikaanse enquêtebureau Geopoll zou president Félix Tshisekedi momenteel veruit de voorkeur genieten van de Congolese kiezers. De opposanten Martin Fayulu en Moïse Katumbi zouden aan populariteit inboeten, zegt dit bureau.

Geopoll stelde tussen 5 april en 20 juli 2023 vragen aan inwoners in alle Congolese provincies. Het ging in totaal om meer dan 7.400 huishoudens, berichten Alternance.cd en andere media.

Volgens de resultaten zou bijna de helft van de bevolking globaal tevreden zijn over de prestaties van de zittende president Tshisekedi. Maar de Congolezen zien ook dat er nog veel werk op de plank blijft liggen: betere wegen en basisinfrastructuur, jobs voor jongeren, de voortdurende onveiligheid in het oosten, te hoge prijzen van basisproducten. Positief is, aldus de ondervraagden, het gratis maken van het lager onderwijs.

Per gekozen huishouden werd telkens één volwassene 20 minuten lang geïnterviewd. De enquêtes werden afgenomen door getrainde interviewers.

Over de toekomst zijn de Congolezen zeker niet optimistisch. Maar toch lijkt 65% van de ondervraagden nog altijd bereid om Tshisekedi een tweede ambtstermijn te gunnen. Bij de jongeren zakte de score van Tshisekedi wel van 67% in december 2022 naar 62% in juli van dit jaar. Moïse Katumbi kan 12% van de kiezers bekoren, Martin Fayuli moet het stellen met 8%.

Veel kiezers lijken niet veel zin te hebben om Tshisekedi te laten vallen voor iemand anders. De verdeelde oppositie lijkt momenteel geen groot gevaar te zijn voor de huidige machthebbers. “De aanhangers van Tshisekedi hebben erg veel zin om te gaan stemmen. De steun voor de kandidaten van de oppositie brokkelt af”, zeggen de experts van Geopoll, die een “verpletterende overwinning” van Tshisekedi verwachten bij de verkiezingen in december.

© CongoForum, 25.08.23 (db)

Beeld – bron: Présidence RD Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.