Oost-Congo: acht nieuwe humanitaire vluchten van de EU verwacht (CongoForum)

GOMA – De Europese Unie is begonnen met een nieuw humanitair luchttransport naar het oosten van de Democratische Republiek Congo, waarbij essentiële goederen naar de stad Goma worden gebracht. Het doel van dit initiatief is de humanitaire inspanningen in het oosten van het land, waar de toch al precaire situatie voort verslechtert, te versterken. Dat melden Congolese media waaronder Actualité.cd.

Als onderdeel van deze operatie heeft de EU twee vluchten georganiseerd die meer dan 180 ton materiaal, waaronder medische- en voedselvoorraden, naar Goma brengen. De eerste twee vluchten zijn op 22 augustus 2023 in Goma geland en tot eind augustus 2023 zijn in totaal acht zulke vluchten gepland.

Er was al een soortgelijke operatie tussen maart en mei 2023, toen zeven vluchten in totaal 260 ton goederen vervoerden. Deze operatie werd uitgevoerd in samenwerking met Frankrijk en de humanitaire partners van de EU.

De DR Congo wordt geconfronteerd met een van de ernstigste humanitaire crises ter wereld, met meer dan 6,2 miljoen ontheemden, het hoogste aantal op het Afrikaanse continent. De situatie wordt nog verergerd door de aanhoudende instabiliteit in de regio, met meer dan een miljoen Congolese vluchtelingen in de buurlanden en een half miljoen vluchtelingen uit buurlanden die door het land worden opgevangen.

De snel verslechterende veiligheidssituatie in het oosten van het land heeft sinds maart 2022 geleid tot een toestroom van meer dan 1,1 miljoen ontheemde burgers. Interne ontheemding is constant, nieuwe conflictgebieden leiden tot massale volksverplaatsingen. Als gevolg hiervan leven bijna 500.000 mensen, voornamelijk rond Goma in de provincie Noord-Kivu, in mensonwaardige omstandigheden en hebben ze dringende nood aan voedsel, water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en onderdak.

Het voortdurende conflict beperkt de mogelijkheden voor economische activiteiten en verstoort de landbouw, waardoor ongeveer 27 miljoen mensen – meer dan een kwart van de bevolking – acuut te kampen hebben met voedselonzekerheid. Acute ondervoeding treft ook ongeveer 2,8 miljoen kinderen.

In conflictgebieden blijft het gebrek aan bescherming voor burgers een groot probleem. De verschillende gewapende groepen die bij het conflict betrokken zijn, maken zich schuldig aan schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht, waaronder gendergebonden geweld, seksuele uitbuiting en misbruik, rekrutering van kinderen, fysiek geweld, moorden, ontvoeringen, martelingen, aanvallen op scholen en medische voorzieningen, en veelvuldige plunderingen. En dat alles in een context van langdurige straffeloosheid.

Congo heeft bovendien te kampen met terugkerende epidemieën zoals cholera, mazelen, apenpokken en ebola. De zwakte van het gezondheidssysteem en het gebrek aan basisinfrastructuur en sociale diensten, vooral in de gezondheidssector, verergeren de situatie.

In deze kritieke situatie blijven de EU en haar humanitaire partners ernaar streven cruciale bijstand te verlenen aan kwetsbare bevolkingsgroepen in het oosten van Congo, met name door voedselhulp, onderdak, bescherming, dringende gezondheidszorg, betere toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, alsook onderwijs voor door de crisis getroffen kinderen.

© CongoForum, 25.08.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Bruno via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.