Regering keurt ontwerpverordening over overheidsschuld goed (CongoForum)

KINSHASA – Op de jongste Congolese ministerraad werden twee belangrijke ontwerpteksten over de financiële sector goedgekeurd. Deze teksten, die werden gepresenteerd door minister van Financiën Nicolas Kazadi, zijn van groot belang voor de financiële regelgeving in het land, bericht Actualité.cd.

De eerste, en ongetwijfeld de meest langverwachte tekst, was de ontwerpverordening over de overheidsschuld. “Deze tekst, die de pijler van het beheer van de overheidsschuld moet worden, definieert het schuldbeleid en voert strikte regels voor goed bestuur in”, aldus de notulen van de vergadering van de ministerraad. Het doel van dit nieuwe kader is om de staat te voorzien van moderne financiële mechanismen om zijn middelen en uitgaven beter te beheren.

De tweede ontwerptekst, die niet minder belangrijk is, heeft betrekking op het kredietinformatiebureau. “Het doel is om de regels voor de activiteit en controle van kredietinformatiebureaus vast te leggen.” Het initiatief beantwoordt aan een groeiende behoefte om de relaties tussen kredietverstrekkers en kredietnemers in evenwicht te brengen, met als doel de onevenwichten op het vlak van informatie te verminderen die kunnen leiden tot hoge rentevoeten en zorgwekkende schuldniveaus.

Voor de Congolese regering is de invoering van informatiesystemen over kredietrisico’s van cruciaal belang. Ze zullen een doorslaggevende rol spelen voor de Centrale Bank van Congo (BCC), omdat ze haar in staat zullen stellen om de potentiële risico’s voor het banksysteem nauwkeurig in te schatten.

Er zij op gewezen dat het wetsontwerp inzake overheidsschuld al als prioriteit werd gezien toen het parlement in juni het wetsontwerp van de regering goedkeurde. Deze tekst gaf de uitvoerende macht de bevoegdheid om in plaats van het parlement op te treden tijdens het parlementaire reces, van 16 juni tot 14 september 2023. Met deze stappen toont de DR Congo haar vastberadenheid om haar financiële structuur te consolideren en zo het vertrouwen van internationale partners en investeerders in het land te versterken.

© CongoForum, 29.08.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Barta IV via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.