Dr. Mukwege vreest verkiezingsfraude en roept Congolezen op tot actie (CongoForum)

BUKAVU – Vier maanden voor de geplande Congolese verkiezingen uit dr. Denis Mukwege, de winnaar van de ‘Nobelprijs voor de Vrede 2018’, kritiek op de onregelmatigheden in het huidige verkiezingsproces. In een toespraak tot jongeren uit Zuid-Kivu, zondag in Bukavu, kondigde de “man die vrouwen repareert” niet zijn kandidatuur aan voor de volgende presidentsverkiezingen, zoals sommigen hadden gehoopt, maar hij zei wel dat er te vrezen valt voor verkiezingsfraude. Mukwege riep het Congolese volk op om stelling te nemen tegen het kwaad. Dat schrijven Radio France Internationale en Mediacongo.

Enkele honderden jongeren waren zondag afgezakt naar de conferentiezaal van de Panzi-stichting. Dr. Mukwege toonde zich Mukwege bijzonder kritisch over kiezerskaarten die werden geëlimineerd. Voor hem is dit een slecht teken: “Als er dit soort onregelmatigheden zijn en we niet in staat zijn om onze verontwaardiging te uiten, waar kunnen we dan nog op hopen?”

Mukwege vindt dat de gedupeerde burgers hun verontwaardiging zouden moeten uiten. “Als we onze mond houden en naar verkiezingen gaan die voorbereid waren om frauduleus te zijn, moet ik u zeggen: lees de geschiedenis van Congo en je zult zien dat de Congolezen sinds 1885 tot op de dag van vandaag nooit hun leiders hebben gekozen.”

De bekende gynaecoloog roept op om te breken met het ‘patriottische geheugenverlies’ en de DR Congo weer op te bouwen. Hij vindt dat het stilzwijgen van het Congolese volk over de tekortkomingen een vorm van verraad is.

De aanwezige jongeren hadden het gevoel dat Denis Mukwege de spanning erin hield in plaats van politiek klare wijn te schenken. Marie Sifa verliet de conferentiezaal enigszins teleurgesteld omdat ze groot nieuws had verwacht: “Ik had graag gezien dat hij een bepaalde verklaring zou afleggen, want uit zijn daden en woorden kunnen we opmaken dat hij het verdient om president te worden. Ik wou dat hij het openlijk kon doen, dat zou beter zijn.”

De entourage van Mukwege zegt nog altijd te geloven in zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen op 20 december.

© CongoForum, 30.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.