Nyiragongo: 200 ontheemde huishoudens in moeilijkheden in Kahembe en Kanyaruchinya (CongoForum)

KAYEMBE – Minstens 200 gezinnen die ontheemd zijn geraakt door de jongste uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo hebben dinsdag aan Radio Okapi laten weten dat ze in precaire omstandigheden leven op verschillende plaatsen in het territorium Nyiragongo (Noord-Kivu).

In Kayembe bijvoorbeeld hebben duizenden ontheemden en slachtoffers van de ramp voedselhulp nodig en nog dringender onderdak. “Sommige families zijn verhuisd, maar degenen van ons die op de site zijn gebleven, hebben een tekort aan dekzeilen. We weten niet welke kant we op moeten. Als de regens komen, zullen er problemen zijn”, zei iemand van de families.

Na meer dan tien maanden zonder hulp doet de coördinator van de ngo ‘Action d’animation pour le développement des paysans’ (ACADEPA), Etienne Bosenibamwe, een dringende oproep: “Op de sites Kayembe, Kanyarutshinya en Kibati vragen we de regering en haar partners dringend om hulp in de vorm van dekzeilen.”

Joel Ndagana, chef van de provinciale dienst voor civiele bescherming in Noord-Kivu, zegt dat humanitaire hulpverleners blijven aandringen op hulp voor deze ontheemden.

Ondertussen plant het VN-Bureau OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) al de distributie van 180 ton voedsel en non-foodartikelen, die in Goma zijn aangekomen als onderdeel van de tweede luchtbrug van de Europese Unie.

© CongoForum, 31.08.23 (rk)

Beeld – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.