Gasontginning in Kivu-meer: gesprekken zitten vast door gebrek aan duidelijkheid over belastingregime (CongoForum)

KINSHASA – De onderhandelingen over de ontginning van drie ‘gasblokken’ in het Kivummeer zitten vast. Expert Lewis Yola, die deel uitmaakt van de middenveldcoalitie ‘Le Congo N’est Pas à Vendre’ (CNPAV), wijt de situatie aan het ontbreken van duidelijkheid over het standaard belastingregime voor gas. De Congolese overheid onderhandelt met drie ondernemingen.

Op 13 januari 2023 publiceerde het ministerie van Brandstoffen de namen van drie bedrijven die geselecteerd werden om drie gasblokken in het Kivumeer te exploiteren. Het gaat om Symbion Power & Red (Makelele-blok), Alfajiri Energy (Lwandjofu-blok) en Winds Exploration and Production.

Een maand later ondertekende minister Didier Budimbu decreten over de onderhandelingscommissie voor de verschillende gasblokken.

Voor Winds Exploration was een periode van 37 dagen nodig om de onderhandelingen af te ronden, dat wil zeggen uiterlijk op 20 maart 2023.

Lewis Yola: “Uiterlijk op 20 maart 2023 hadden de onderhandelingen afgerond moeten zijn, en binnen de 15 dagen na het einde van de gesprekken had de Congolese bevolking als geheel geïnformeerd moeten zijn over hoe de gasbaten verdeeld zouden worden tussen de verschillende betrokken partijen. Met andere woorden, uiterlijk op 17 maart 2023 hadden de Congolese staat en Winds Exploration het einde van hun reis moeten bereiken, maar tot nu toe lijkt er niets te gebeuren.”

Volgens de expert blijft de onderhandelingssituatie een mysterie voor het brede publiek. Hij wijt het aanslepen van de situatie aan het belastingstelsel dat in het contract moet worden opgenomen. “Vermits de wet niets zegt over gasbelasting, is de staat van mening dat de oliebelasting ook moet worden toegepast op gas, wat een pil is die de bedrijven niet willen slikken. Voorlopig moet de kwestie worden besproken in de ministerraad om tot een compromis te komen.”

Yola ziet nog een andere mogelijke verklaring voor het aanslepen van de onderhandelingen: het eventuele financiële en technische onvermogen van sommige geselecteerde bedrijven. De expert verwijst onder meer naar Alfajiri Energy. Hij vindt dat de Congolese autoriteiten het geval Alfajiri opnieuw moeten bestuderen en denkt dat deze onderneming niet in staat is om bindende afspraken aan te gaan.

In 2021 sloot de Congolese regering al met Perenco-Rep een akkoord over de fiscale voorwaarden voor de exploitatie van methaangas in het kustbekken. Dat akkoord kan volgens Lewis Yola inspiratie leveren voor de projecten die nu op tafel liggen.

Als het gebrek aan transparantie niet verdwijnt, dreigt de DR Congo 1 miljard dollar te verliezen, waarschuwt de expert.

© CongoForum, 31.08.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van kobitriki via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.