Goma: hoorzittingen in zaak Wazalendo gaan voort (CongoForum)

GOMA – De derde hoorzitting over de vermeende Wazalendo-aanhangers vond gisteren plaats bij het militaire tribunaal in Goma (Noord-Kivu). In dit geval ging de militaire rechtbank voort met de voorbereidende fase van het identificeren van de verdachten, onder wie minderjarigen en vrouwen, meldt Radio Okapi. Deze fase kan nog 48 uur duren, gezien het grote aantal verdachten dat nog geïdentificeerd moet worden voor het eigenlijke onderzoek van de zaak begint, zeggen bronnen dicht bij de zaak.

Bronnen bij het auditoraat hebben de arrestatie van twee legerofficieren bevestigd: kolonel Mike Mikombe, commandant van de Republikeinse Garde in Goma, en de commandant van de 19de Republikeinse Garde, Donat Bawili. De arrestatie van deze twee officieren opent de doos van Pandora, beweren verschillende vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties die aanwezig waren bij de hoorzitting van maandag.

Honderdveertig verdachten van Wazalendo, die sinds 30 augustus zijn gearresteerd bij de bloedige gebeurtenissen waarbij meer dan 40 mensen om het leven kwamen, worden vervolgd op basis van twee aanklachten, waaronder deelname aan een opstandige beweging.

© CongoForum, 05.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Gabriel Wamenya

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.