Bloedbad in Goma: regering schuift schuld op betogers (CongoForum)

KINSHASA – De Congolezen zijn nog altijd geschokt over de dood van tientallen burgers in Goma die op 30 augustus werden beschoten door de eigen militairen. Maar de regering heeft nog altijd niet het idee gehad om zelfs maar één dag van nationale rouw aan te kondigen, constateert Actualité.cd. Kinshasa wijst de slachtoffers zelf met de vinger. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Peter Kazadi, ging het om burgers die wilden betogen “zonder zich iets van de wet aan te trekken”.

“Door de noodtoestand in Noord-Kivu zijn alle openbare manifestaties van zo’n omvang eigenlijk verboden. Dat zou al moeten volstaan om het debat af te sluiten”, vindt Kazadi. “Hun betoging druiste in tegen de wet. Dat leidde tot wat sommigen nu een menselijke slachtpartij noemen. De betogers moeten dus worden berecht, net zoals de militairen die over de schreef gingen. Dat is een kwestie van de rechtsstaat en justitie.”

Kort na het bloedbad in Goma zei de regering al dat de betogers van de religieuze beweging Wazalendo bezig waren met ‘acties die de openbare orde ondermijnden’. Volgens de regering moest het leger wel ingrijpen om de rust in de stad te herstellen.

Het leger opende op 30 augustus het vuur op een grote groep betogers die protesteerde tegen de VN-vredesmacht (Monusco) en de troepen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). Volgens officiële cijfers vielen er 51 doden en tientallen gewonden. Er circuleren wel uiteenlopende cijfers over het juiste aantal doden. Bronnen ter plaatse zijn bang dat de uiteindelijke dodentol nog zwaarder zal uitvallen.

Het krijgsgerecht in Goma is nu zes militairen, onder wie twee hoge officieren, aan het berechten. Zij worden onder meer beschuldigd van misdrijven tegen de menselijkheid.

De tragische feiten zetten de regering zwaar onder druk. Maar diezelfde regering verdraagt geen kritiek en spreekt over ‘politieke recuperatie’.

© CongoForum, 07.09.23 (db)

Beeld – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.