Kwilu: niet-veroordeelde gedetineerden jarenlang opgesloten bij gebrek aan rechters (CongoForum)

IDIOFA – De situatie in de centrale gevangenis van Idiofa, de hoofdplaats van het gelijknamige territorium in de provincie Kwilu, is ronduit alarmerend volgens de lokale burgermaatschappij en de gevangenisdirectie. In totaal 140 gevangenen, waaronder een vrouw, zitten er al jaren zonder proces vast bij gebrek aan rechters, weet Actualité.cd.

De coördinator van de burgermaatschappij in Idiofa, Arsène Kasiama, die de onmenselijke omstandigheden in de centrale gevangenis van Idiofa betreurt, roept de regering op om snel magistraten aan te stellen zodat de betrokken personen eindelijk voor de rechter kunnen verschijnen.

Kasiama waarschuwt: “Er zijn veel gevangenen in de gevangenis van Idiofa. Het zijn er 140 en niemand van hen is veroordeeld. En zelfs hun gezondheid is erbarmelijk. Ze leven in zeer, zeer betreurenswaardige omstandigheden. Ze hebben er meer dan drie jaar doorgebracht zonder zelfs maar voor de rechter te worden gebracht. Het is door het gebrek aan magistraten praktisch onmogelijk om mensen voor het gerecht te brengen”.

Het gebrek aan magistraten in Idiofa bestaat al een aantal jaren. De enige rechtbank in de hoofdplaats van het territorium is volledig verlamd, met slechts één magistraat, de voorzitter. De situatie is hetzelfde in Bagata en in het territorium Gungu (Kwilu).

© CongoForum, 07.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mbama

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.