Leger in Beni aan bevolking: “Help Mai-Mai en Wazalendo niet langer” (CongoForum)

ERINGETI – De bevelhebber en woordvoerder van de militaire operaties ‘Sokola 1 Grand Nord’ heeft woensdag de bevolking in de streek van Eringeti opgeroepen om de “vijanden van de vrede” niet langer een helpende hand toe te steken.

Deze oproep kwam een dag nadat een groep Mai-Mai had geprobeerd een militair kamp in Eringeti, op zo’n 50 kilometer van Beni, aan te vallen. Voor het leger is het onaanvaardbaar dat sommige Congolezen Mai-Mai groepen vormen en samenwerken met de ADF-rebellen op het grondgebied van Beni.

Volgens kapitein Anthony Mwalushayi was het geweervuur van dinsdagavond een vergelding van het leger tegen de aanvallers. Hij legt uit: “Het ging eerder om een groep individuen die beweerden Mai-Mai Wazalendo te zijn en die van plan waren een oorlogswapen van een soldaat af te pakken. De soldaat verzette zich met de steun van zijn wapenbroeders. Ze slaagden erin om één van de aanvallers uit te schakelen en het lichaam werd door onze troepen geborgen voor onderzoek. We vonden verschillende pijlen op het lichaam. Dit bevestigt de theorie dat het Mai-Mai zijn, die op zoek zijn naar wapens van onze politieagenten en zelfs onze soldaten”.

Mwalushayi zegt dat het leger het opneemt tegen de ADF/MTN. Hij merkt ook op dat “sommige landgenoten niet alleen samenwerken met deze terroristen, maar ook gewapende bewegingen vormen die ze soms Wazalendo, soms Mai-Mai noemen en die de strijdkrachten aanvallen”. Volgens de militaire woordvoerder is zoiets onaanvaardbaar.

© CongoForum, 08.09.23 (rk)

Beeld – bron: Marc Maro Fimbo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.