Kwilu: slecht weer verwoest meer dan 75 huizen in Gungu (CongoForum)

GUNGU – Meer dan 75 huizen, 4 scholen, een kerk en een overheidsgebouw in de plaats Gungu (Kwilu) zijn verwoest na een felle stortbui.

De voorzitter van het middenveld van Gungu, Joachim Kusamba, zegt dat de regen gepaard ging met een hevige wind: “Deze regen richtte veel schade aan en deed doen huilen, het was verschrikkelijk. Bij 75 huizen zijn de daken eraf gewaaid, en er is ook een overheidsgebouw van het kadaster waar het dak weg is; alle belangrijke documenten zijn weg. Er zijn ook 4 scholen, waaronder 3 basisscholen en een middelbare school, beschadigd. En dan zijn er nog twee kerken, waarvan er minstens een vernield is.”

Kusamba voegt eraan toe dat sommige families de nacht doorbrengen in open lucht.

Hij roept de autoriteiten op om zo snel mogelijk hulp te bieden aan deze families. “We hebben ook een snelle oplossing nodig voor deze scholen zodat de leerlingen, onze kinderen, terug naar school kunnen, anders zitten ze thuis en wordt de schoolkalender beïnvloed.”

Hij wees er ook op dat de stortregen kabels en draden had beschadigd bij de waterkrachtdam in Kakobola, die nog niet operationeel is. “De onderaannemer die aan het project werkt, moet daarom snel het probleem met de kabels verhelpen. Er zijn echter geen levens verloren gegaan”, aldus nog Joachim Kusamba.

© CongoForum, 11.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.