Ituri: inwoners vragen overheid steun voor zelfgebouwde brug (CongoForum)

BUNIA – Het maatschappelijk middenveld in het ‘groupement’ Tsere (Ituri) heeft maandag gewaarschuwd dat mensen dreigen te verdrinken in plaatsen die grenzen aan de rivier Mbio, aan de rand van de stad Bunia.

Volgens lokale maatschappelijke organisaties is er nooit een brug geweest over de Mbio-rivier tussen Rwampara en Shari, zo’n tien kilometer van Bunia. Tijdens het regenseizoen kunnen de inwoners van Rwampara en Shari zich niet goed verplaatsen. De dappersten onder hen gebruiken geïmproviseerde middelen om over te steken; zo riskeren ze te verdrinken.

“Wanneer de rivier overstroomt, kunnen de leerlingen niet meer naar school. En zwangere vrouwen en zieken hebben moeite om naar het plaatselijke ziekenhuis te komen”, vertelt een man uit Tsere aan Radio Okapi.

Op initiatief van de chef van Tsere, Isaac Nyakulinda, is de lokale gemeenschap begonnen aan een project om een brug te bouwen, maar het werk ligt al drie maanden stil door gebrek aan geld. Volgens de chef moet de regering de inspanningen van de lokale gemeenschap steunen, die erin geslaagd is om een deel van de brug te bouwen dankzij bijdragen van de bevolking.

De adjunct-directeur van het kabinet van de provinciegouverneur, belast met economie, financiën en ontwikkeling, raadt de lokale leiders van deze gemeenschappen aan om een officieel verzoek om steun in te dienen, zodat de provinciale overheid dit project kan steunen.

© CongoForum, 12.09.23 (rk)

Beeld – bron: (illustratief)/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.