Beweging gaat straat op tegen stijgende kosten levensonderhoud (CongoForum)

KINSHASA – De ‘Mouvement d’élites pour la démocratie et le vrai changement’ (MDVC) heeft afgelopen zaterdag de stijgende kosten van levensonderhoud in het hele land aangeklaagd, weten Congolese media Radio Okapi en Mediacongo.

De politieke partij noemt de onveiligheid in het land, de vrije val van de Congolese frank ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het gebrek aan transparantie bij de uitbetaling van veel middelen, met name die voor de sociale sector, en de levensstijl van de leiders van het land als redenen voor deze situatie.

De MDVC is van mening dat de regering dringend “moedige” beslissingen moet nemen. De partij pleit voor hogere ambtenarenlonen en lagere uitgaven voor de instellingen.

Om druk uit te oefenen op de regering, heeft Augustin Bisimwa, secretaris-generaal van de partij, een demonstratie aangekondigd: “We zullen op 14 september betogen tegen de ondoorzichtigheid van het bedrag – dat wordt geschat op meer dan 350 miljoen dollar – dat ten onrechte werd geïnd in het kader van het RAM (‘Registre des Appareils Mobiles’). We protesteren ook tegen de meer dan 6 miljoen dollar die zou zijn uitbetaald om vis te kopen in Namibië. En we betogen tegen de ondoorzichtigheid van de traceerbaarheid van een bedrag van 10 miljoen dollar dat in 2022 is uitbetaald voor de stroomvoorziening van de stad Moanda in Centraal-Kongo.”

© CongoForum, 12.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.