Kivuwatt: meer exploitatie van methaangas uit Kivumeer door Rwanda (CongoForum)

KIBUYE – Het Kivumeer bevat grote voorraden methaangas waarmee in de energiebehoeften van Congo en Rwanda kan worden voorzien. Het meer heeft een oppervlakte van 2.400 km², een maximale diepte van 485 m en een totaal watervolume van 580 m³.

De exploiteerbare voorraden worden geschat op 50 miljard Nm3, of ongeveer het equivalent van 40 miljoen ton olie. Specialisten zeggen dat het (zich jaarlijks aanvullende) gas in het meer duizend keer meer gas bevat dan het Nyosmeer in Kameroen. Het gas in dat meer explodeerde in 1986, wat destijds het leven kostte aan meer dan 2.000 mensen.

Congolese media als Ouragan en Mediacongo schrijven dat het middenveld in Goma een zekere dubbelzinnigheid constateert bij de overheid: de staat steekt veel geld in een ontgassingsoperatie en worstelt ermee om methaangas te gaan exploiteren.

Rwanda exploiteert het gas uit het meer. Na zijn experimentele afvangstation, dat in 1963 werd geopend en momenteel 500.000 Nm3 methaan levert aan Bralirwa (Brasseries et Limonaderies du Rwanda is de grootste brouwer en frisdrankproducent in Rwanda nvdr), heeft het land van de duizend heuvels, op 16 mei 2016 de Kivuwatt-elektriciteitscentrale ingehuldigd. Die centrale werd geïnstalleerd door het Amerikaanse bedrijf Contour Global.

De installatie heeft een capaciteit van 26 MW en volgens experts is het project een wereldwijd unieke infrastructuur die een potentieel dodelijke bedreiging omzet in een energiebron. Uiteindelijk zou de centrale de elektriciteitsproductiecapaciteit van het land met meer dan 60% moeten verhogen. Kivuwatt ligt aan de oever van het Kivumeer, in Kibuye, een klein plaatsje in het westen van Rwanda, en het platform drijft op het meer op 13 km van de oever. Het pompt water met een hoge concentratie methaangas en kooldioxide van een diepte van meer dan 300 meter. Het methaan wordt daarna geïsoleerd en getransporteerd naar de centrale, waar het wordt omgezet in elektriciteit.

De voltooiing van het project duurde zeven jaar en vergde 200 miljoen dollar aan privékapitaal; er werden ook leningen toegekend door internationale instellingen voor officiële ontwikkelingshulp, waaronder de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Contour Global is nu van plan om nog minstens twee platformen te bouwen om de capaciteit uit te breiden tot ongeveer 100 MW. Na verschillende pogingen met naburige projecten, waaronder Socigaz, heeft Rwanda ervoor gekozen om het alleen te doen.

© CongoForum, 12.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rachel Kiese

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.