Sankuru: Mai Mai-netwerk ontmanteld in Lomela (CongoForum)

KINSHASA – Sankuru is niet alleen één van de meest afgelegen en moeilijk bereikbare provincies van de Democratische Republiek Congo maar heeft ook te kampen met veiligheidsproblemen. De minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Douanezaken, Peter Kazadi, heeft de regering laten weten dat de veiligheidstroepen een groep misdadigers hebben opgepakt die probeerden een Mai Mai-militie op te zetten.

Dit meldde regeringswoordvoerder Patrick Muyaya via de notulen van de ministerraad van 8 september 2023, aldus Alternance.cd.

Volgens Binnenlandse zaken werden in Sankuru drie personen aangehouden die ervan verdacht worden te hebben meegewerkt aan de oprichting van een Mai Mai-militie in de streek van Lomela. Het was de bedoeling om een militie te creëren in het dorp Lokola, in Lomela.

Mai Mai was de naam van groeperingen die actief waren tijdens de tweede Congolese oorlog. Het verschijnsel deinde uit naar een aantal gebieden. Er zijn Mai Mai te vinden in Noord- en Zuid-Kivu, Maniema, Tshopo, Haut- en Bas-Uélé en Sankuru.

Maar in Sankuru zijn de Mai Mai niet de enigen die de veiligheid van de bevolking in het gedrang brengen. In verkiezingstijden komt het namelijk ook geregeld voor dat aanhangers van sommige politieke partijen met elkaar in conflict komen, wat dan leidt tot enorm geweld.

© CongoForum, 12.09.23 (em)

Beeld – bron: Peter Kazadi, Congolees ministerie van Binnenlandse Zaken/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.