Lubumbashi: gratis operatie voor 20 kinderen met hartafwijking (CongoForum)

LUBUMBASHI – Zowat 20 kinderen met een hartafwijking zullen een gratis operatie kunnen ondergaan in het medisch centrum ‘Diamant’ in Lubumbashi (Haut-Katanga). De kinderen zullen worden geopereerd door experts uit de VS die worden bijgestaan door Congolese verpleegkundigen, aldus Radio Okapi.

Het gaat om kinderen uit Kolwezi, Beni, Gemena, Kasumbalesa en Lubumbashi. Er is zelfs een baby’tje dat nog niet lang geboren is. De baby zal een ingreep ondergaan zodat er bloed naar de longen kan worden gepompt.

De 4-jarige Raphael is ook bij de kinderen die zullen worden geopereerd. Zijn moeder is bang maar blijft optimistisch: “Als ouder ben je natuurlijk bang. Maar dankzij de uitleg van de artsen ben ik wel optimistisch.”

In de DR Congo zijn er nogal veel kinderen met een hartafwijking. Bij het medisch centrum Diamant vinden ze dat de Congolese staat zou moeten helpen om meer levens te redden.

De provinciale minister van Volksgezondheid van Haut-Katanga, Joseph Sambi Bulanda, wil aan de nationale minister van Volksgezondheid vragen om inspanningen te doen op dit vlak en geld op tafel te leggen. “Onze provincie zou steun moeten krijgen zodat wij nog veel meer kunnen doen en dit project een bestendig karakter kunnen geven.”

In elf maanden tijd werden overigens al 51 kinderen geopereerd in het kader van de campagne. Momenteel gaat het goed met al deze kinderen, luidt het.

© CongoForum, 13.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.