Noodlijdend Congo Airways legt activiteiten tijdelijk stil (CongoForum)

KINSHASA – De luchtvaartmaatschappij Congo Airways legt haar activiteiten tijdelijk stil. Volgens algemeen directeur José Dubier Lueya heeft het bedrijf 33 miljoen dollar nodig om er weer bovenop te komen. De regering is al op de hoogte gebracht, verzekert de maatschappij.

Drie vliegtuigen (een Airbus A320 en twee Q400’s) kunnen op dit moment niet meer vliegen. Eén van de Q400-toestellen wordt momenteel onderhouden op Malta, terwijl de andere Q400 om technische redenen aan de grond wordt gehouden. De Airbus A320 heeft op zijn beurt een grondige inspectie nodig op basis van de hoeveelheid bedrijfsuren van de motor, aldus bronnen bij Congo Airways.

Om een lange periode van inactiviteit te vermijden, overweegt Congo Airways momenteel om vliegtuigen te leasen. Op dit moment kost het vervangen van de motoren van een Airbus 14 miljoen dollar per vliegtuig. Even ter vergelijking: een nieuwe motor kost tussen de 10 en 12 miljoen dollar, terwijl een tweedehands vliegtuig ongeveer 25 miljoen dollar kost.

Het management van Congo Airways blijft de overtuiging toegedaan dat de activiteiten binnen de 15 dagen zullen worden hervat. Er zijn stappen ondernomen om de operationele kosten te verlagen.

Interessant is dat de Congolese autoriteiten eerder spraken van de oprichting van een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij: Air Congo zou een partnerschap worden tussen de regering en Ethiopian Airlines, maar dat project is op enkele grote problemen gebotst. Het was de bedoeling dat Air Congo naast Congo Airways zou bestaan. Congo Airways sprak eerder zelf over plannen om haar vloot tegen 2022 uit te breiden met vier vliegtuigen.

© CongoForum, 14.09.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paul Matendo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.