Kampen voor ontheemden: hard knokken voor vele vrouwen (CongoForum)

GOMA – Voor honderdduizenden ontheemden, die verblijven in kampen nabij de stad Goma in Noord-Kivu, is overleven een dagelijks te voeren strijd. En dat geldt zeker voor de vrouwen, constateert Actualité.cd.

Dagelijks passeren er bij de structuren van Artsen Zonder Grenzen in Lushagala, Bulengo, Elohim, Shabindu, Rusayo en Kanyaruchinya circa 70 vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld. Vrouwen die al in erg moeilijke omstandigheden moeten overleven, met weinig voedsel en andere basisartikelen. Humanitaire organisaties, doneren en de Congolese autoriteiten zouden veel meer moeten doen om het leven van de vrouwen in de kampen te verbeteren, aldus de Congolese media.

“Als we willen eten, moet ik naar de akkers trekken”, vertelt een meisje van 20 dat al seksueel geweld meemaakte toen ze bonen teelde in de buurt van het kamp van Lushagala. “Vrouwen zoals ik, die zijn aangevallen, willen niet meer op het veld gaan werken. Zij zijn volkomen afhankelijk van humanitaire hulp.”

De situatie van de vrouwen in de kampen is dramatisch. Voor hen zit er vaak niets anders op dan het kamp te verlaten om hout en eten te zoeken. Maar als ze dat doen, botsen ze al te vaak op mannen die hen willen aanranden of verkrachten.

Rasman Kabore van AZG zegt dat er alleen al in juli 2023 zowat 1.500 vrouwen waren die om verzorging kwamen vragen na feiten van seksueel geweld. Het is belangrijk dat de vrouwen snel langskomen bij personeel van AZG. Zo is het makkelijker om ongewenste zwangerschappen te vermijden en seksueel overdraagbare aandoeningen te behandelen. Sommige vrouwen worden zelfs meerdere keren verkracht door hun belagers.

De teams van AZG merken dat het aantal gevallen van seksuele agressie binnen de kampen ook stijgt. Families slapen in tenten die niet kunnen worden afgesloten. De precaire leefomstandigheden zetten sommige vrouwen ertoe aan om hun lichaam te verkopen en zo aan een beetje geld te geraken.

“Nadat ik werd aangevallen, kreeg mijn man van kennissen het advies om mij in de steek te laten”, vertelt een zwangere vrouw van 23 in het kamp van Rusayo. “Ik leef nu alleen met mijn vier kinderen.”

In deze context is de rol van sociale werkers heel belangrijk. Zij spannen zich in om te vechten tegen de stigmatisering van vrouwen.

Volgens Rebecca Kihiu, die ook bij AZG werkt, is het niet alleen belangrijk om het seksueel geweld aan te pakken. “Slachtoffers van seksueel geweld krijgen medische en psychologische verzorging. Maar onze teams bieden ook contraceptiemiddelen aan, behandelen seksueel overdraagbare ziektes en helpen bij een abortus.”

© CongoForum, 15.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Blaise Makasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.