Maniema: minstens 200 gevallen van apenpokken in 8 maanden (CongoForum)

KINDU – Van de ongeveer 200 zieken met apenpokken die tussen januari en augustus van dit jaar in de provincie Maniema zijn geregistreerd, zijn twee mensen overleden. De provinciale coördinator van de ngo ‘One Health’, Dr Saïdi Akimu, presenteerde vrijdag deze cijfers aan de waarnemende ouverneur van de provincie in Kindu, melden Radio Okapi en Mediacongo.

“Er zijn 42 gevallen in Kindu, 4 gevallen in Kailo, 3 gevallen in Pangi en 125 gevallen in Kibombo. Zoals u weet is Kibombo het epicentrum. Het territorium Kasongo heeft twee gevallen, het territorium Lubutu 25 gevallen, het territorium Kabambare één geval en het territorium Punia vier gevallen. In totaal zijn er twee doden te betreuren”, legde de arts uit.

Dr. Saïdi Akimu bevestigde dat de apenpokken al welig tieren in Maniema. Hij wilde met de sombere feiten het provinciebestuur ertoe oproepen om zich in te zetten en partners te zoeken om de ziekte aan te pakken. Het ‘One Health’-platform werkt samen met drie ministeries: Milieu, Volksgezondheid en Dierengezondheid.

Afgelopen augustus kondigde de Europese Unie aan dat ze 350.000 euro extra aan humanitaire hulp uittrok om de strijd tegen de zich verspreidende epidemie van apenpokken in de DR Congo te ondersteunen.

De toename van het aantal gevallen van de ziekte had de EU ertoe aangezet om haar steun op te voeren door de reactiecapaciteit te versterken, in het bijzonder door toezicht, bewustmaking van de gemeenschap, diagnose en behandeling.

© CongoForum, 18.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.