Félix Tshisekedi in New York: terugtrekking Monusco, verkiezingsproblemen en spanningen in Oost-Congo (CongoForum)

NEW YORK – President Félix Tshisekedi verblijft momenteel in New York in de aanloop naar de 78ste zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die van 19 tot 26 september wordt gehouden. De Algemene Vergadering blijft het belangrijkste overlegorgaan van de Verenigde Naties en brengt alle lidstaten bijeen om kwesties te bespreken die zijn vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties.

Op woensdag 20 september om 15.00u (plaatselijke tijd, 21.00u in Kinshasa) zal Tshisekedi voor de vierde keer sinds zijn aantreden het podium betreden. Er worden ook bilaterale ontmoetingen gepland, in het bijzonder met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, bericht Actualité.cd.

Verkiezingen

In de marge van de grote bijeenkomst zal president Tshisekedi worden gevraagd te bevestigen dat de voor december 2023 geplande verkiezingen zullen doorgaan, ondanks logistieke kwesties en veiligheidsproblemen. Met minder dan drie maanden te gaan voor de verkiezingen hebben sommige gebieden in Noord-Kivu hun kiezers nog altijd niet geregistreerd, net als een deel van de provincie Mai-Ndombe. Tshisekedi moet werk maken van een geloofwaardig verkiezingsproces, ondanks kritiek van de oppositie, die een nieuwe audit van het kiesregister eist en vraagtekens zet bij de recente opsluiting van prominenten, onder wie journalist Stanis Bujakera.

Einde eerste ambtstermijn

De 78ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties markeert het einde van de eerste vijfjarige ambtstermijn van Tshisekedi. Als kandidaat voor zijn eigen opvolging zal de UDPS-leider een positieve evaluatie van zijn ambtstermijn willen presenteren en herinneren aan de hoop die hij wekte toen hij aan de macht kwam na Joseph Kabila. Zijn missie? De internationale gemeenschap overtuigen van de vooruitgang die in de DR Congo is geboekt ondanks de aanhoudende crisissen.

Spanningen met Rwanda

Zoals Didier Reynders begin september tegen Actualité.cd zei: “De Europese Unie, vertegenwoordigd door Hoge Vertegenwoordiger Josep Borell, zal elke dialoog steunen”. Voor Tshisekedi is het essentieel om de aandacht te vestigen op wat hij ziet als Kigali’s belemmering van de zoektocht naar vrede in het oosten van de DR Congo. Hij zal proberen de internationale gemeenschap achter het standpunt van de DR Congo te krijgen, dat erop gericht is diplomatieke druk uit te oefenen op de Rwandese president Paul Kagame, die ervan wordt beschuldigd de M23-rebellen te steunen.

Toekomst Monusco

Op het gebied van veiligheid is het standpunt van de Congolese regering over Monusco geëvolueerd. Deze VN-vredesmacht, die door Kinshasa als “gediskwalificeerd” wordt gezien, is niet langer het gepaste antwoord op de veiligheidsproblemen in het oosten van het land. Tshisekedi roept op tot een snelle uitvoering van het overgangsplan van Monusco en wil dat het aantal blauwhelmen vanaf dit jaar wordt afgebouwd.

© CongoForum, 18.09.23 (rk)

Beeld – bron: Celcom gouvernorat Kasaï-central

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.