Steve Mbikayi: “Spoorwegen, luchtvervoer, de dollarkoers…de regering heeft gefaald (CongoForum)

KINSHASA – Steve Mbikayi, gewezen minister van Sociale en Humanitaire Zaken, staat bekend als een fervent verdediger van het regime van Félix Tshisekedi, maar hij voert tegelijk wel een strijd tegen de aanpak van het presidentiële platform ‘Union sacrée de la nation’, waarvan hij nochtans lid is.

Mbikayi vindt het beheer van zijn eigen politieke familie rampzalig, aldus Infos Direct en Mediacongo. Hij geeft ook voorbeelden om zijn kritiek kracht bij te zetten.

De parlementariër, die ook de initiatiefnemer is achter het ‘Front Patriotique 2023’, een platform dat de herverkiezing van Félix Tshisekedi steunt, heeft geen enkele hoop op basis van de huidige gang van zaken.

“Deze regering moet aftreden”, vindt Mbikayi. “De spoorwegen zijn failliet. Er is geen luchtvervoer. Het is onmogelijk om alle provincies langs de weg met elkaar te verbinden. De Congolese frank blijft terrein verliezen ten opzichte van de dollar. Hoe kan onder zulke omstandigheden de sociale situatie van de bevolking worden verbeterd? Met nog drie maanden te gaan voor de verkiezingen moeten we toegeven dat deze regering gefaald heeft”, aldus een bezorgde Mbikayi.

Hij roept zijn collega-parlementsleden van de ‘Union Sacrée’ op om het ontslag van de regering te eisen en waarschuwde voor hun lot bij de verkiezingen in december.

“Laten we, als leden van de ‘Union Sacrée de la nation’, niet kleingeestig zijn. Laten we eisen dat de regering onmiddellijk vertrekt en dat er een ploeg wordt samengesteld die het behoud van deze parlementaire meerderheid op 20 december moet garanderen, zoniet zullen velen van ons een enkele reis maken. Intern hebben we een stroming nodig die aan de president de waarheid vertelt, in het belang van het voortbestaan van de politieke familie”, aldus Mbikayi.

© CongoForum, 18.09.23 (rk)

Beeld – bron: Steve Mbikayi, Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.