Opiniepeiling geeft Félix Tshisekedi 74% van de stemmen (CongoForum)

KINSHASA – Félix Tshisekedi kan de komende presidentsverkiezingen winnen met zo’n 74% van de stemmen. Dat blijkt althans uit een opiniepeiling die het communicatiebureau Le Grand Oeil van 11 tot 15 september 2023 organiseerde in de hoofdplaatsen van de 26 Congolese provincies. Delly Sessanga en Constant Mutamba zouden respectievelijk amper 0,3% en 0,1% scoren.

Volgens de resultaten van de peiling is 84,5% van de geregistreerde kiezers bereid om op 20 december zijn stem uit te brengen bij de presidentsverkiezingen, schrijft La Tempête des Tropiques. In Kinshasa zouden de kiezers het meest bereid zijn om te gaan stemmen. In de provincie Noord-Kivu zegt 52% zich te willen onthouden.

In totaal werden 15.100 personen ondervraagd die op de kiezerslijsten staan. Het gaat om mensen die over een kiezerskaart beschikken. Le Grand Oeil spreekt van een ‘representatief staal’ voor de bevolking boven de 18 jaar.

President Tshisekedi kan op meer dan 74% van de stemmen rekenen, volgens de bevindingen van deze peiling. Via de ‘Union sacrée’ heeft hij politieke medestanders en bondgenoten in heel het land. In de ‘Grand Kasai’ kan Tshisekedi rekenen op zo’n 97% van de stemmen, in Kinshasa op 71%. In de vroegere provincie Katanga zakt zijn mogelijke score naar 45%. De voorstanders verwijzen naar de plannen om de 145 territoria te ontwikkelen, het ‘gratis (lager) onderwijs’, de gratis kraamzorg en het succes van de Spelen van de Francofonie. Minpunten voor de zittende president zijn het onvermogen om de stad Bunagana te heroveren op de rebellen van M23 en het waardeverlies van de Congolese frank tegenover de dollar.

Katumbi

Moïse Katumbi Tchapwe kan volgens de peiling rekenen op 10% van de stemmen. In Haut-Katanga kan hij zelfs 47% van de kiezers achter zich verzamelen. Ook in Maniema en Noord-Kivu heeft hij betrekkelijk veel medestanders.

Martin Fayulu zou mogen hopen op 8,3% van de stemmen. Hij wil alleen meedoen als de kiezerslijsten grondig worden doorgelicht. Fayulu zou uitzicht hebben op veel stemmen in ‘Grand Bandundu’ en Kinshasa. Oud-premier Matata Ponyo moet het stellen met 0,8% van de stemmen. Hij is vooral populair in Maniema, de provincie waaruit hij afkomstig is. Wat zijn volgens de ondervraagden de positieve punten van Matata Ponyo? Zijn inspanningen voor een stabiele wisselkoers, de uitbetaling van de ambtenarenlonen via de bank, de oprichting van Transco en Congo Airways.

Volgens de enquêteurs spelen regionale invloeden nog altijd een grote rol bij de verkiezingen. Maar de Congolezen maken zich vooral zorgen over de veiligheid, de infrastructuur, water en elektriciteit, de levensduurte.

© CongoForum, 19.09.23 (db)

Beeld – bron: J. Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.