Onderwijs in Maniema: scholen mogen dragen van witte schoenen niet verplichten (CongoForum)

KINDU – De directeur van de onderwijsprovincie Maniema 1, Séraphin Mokito, heeft eerder deze week scholen op de vingers getikt die hun leerlingen verplichten om witte ‘ketches’-schoenen te dragen. Mokito deed zijn uitspraak op Radio Okapi. In een interview riep hij ouders en leerlingen op om schooldirecteurs aan te geven wanneer ze deze praktijk niet stopzetten.

“Het huidige gedrag van de ouders in Maniema helpt ons niet”, zei Mokito. “Er is geen enkele regel die kinderen verbiedt om schoenen met een andere kleur te dragen. Hier in Maniema zijn de ouders de eersten die ermee instemmen om de druk van de scholen te aanvaarden. Daarom vraag ik aan alle ouders en leerlingen om hun stem te laten horen. Als een kind wordt weggestuurd wegens de kleur van de ketches, laat dat kind het dan melden.”

De onderwijsprovincie raadt ouders ook aan om met scholen te onderhandelen om ervoor te zorgen dat hun kinderen niet uit de lessen worden weggestuurd.

Séraphin Mokito wond er geen doekjes om: als schooldirecteurs zich niet aan de regels houden, zullen ze te maken krijgen met ‘de volle kracht van de wet’. Hij wees er ook op dat het gratis onderwijs op basisscholen niet ter discussie kan worden gesteld: “Over het gratis onderwijs valt niet te onderhandelen. Dat geldt niet alleen voor uitmuntende scholen, maar voor alle scholen”.

© CongoForum, 21.09.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.