VN: Tshisekedi dringt aan op versnelde terugtrekking blauwhelmen (CongoForum)

NEW YORK – President Félix Tshisekedi heeft woensdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toegesproken en opgeroepen om de VN-vredesmacht (Monusco) versneld terug te trekken uit de DR Congo. De vredesmacht is nu al meer dan 20 jaar actief in Congo. Tshisekedi vindt dat de tijd is gekomen om de blauwhelmen te laten vertrekken, aldus Radio Okapi.

Volgens de president moeten de blauwhelmen vanaf december 2023 worden teruggetrokken om de spanningen tussen de VN-vredesmacht en de bevolking te laten afnemen. Hij stelt vast dat de blauwhelmen er niet in slaagden om rebellengroepen uit te schakelen of de burgerbevolking effectief te beschermen.

De VN-Veiligheidsraad moet volgens Tshisekedi sancties uitvaardigen tegen al wie (mede-) verantwoordelijk is voor ernstige misdaden in de DR Congo. Hij verwijst hierbij ook naar buurland Rwanda, dat de rebellen van M23 ondersteunt. De president is tevreden over het feit dat de VS sancties troffen tegen sommige Rwandese ‘officials’. Tegelijkertijd weigert hij te onderhandelen met M23.

Volgens het Congolese staatshoofd trekken de rebellen zich niets aan van alle voorstellen die op tafel kwamen in het kader van de vredesprocessen van Nairobi en Luanda. Ze blijven burgers afslachten in alle zones waar ze de dienst uitmaken.

Niet verwonderlijk is dat Tshisekedi in New York ook sprak over de klimaatopwarming. Al langer dan vandaag presenteert hij Congo als een land dat oplossingen kan bieden in de strijd tegen dit fenomeen. De president vindt dat alle landen beter moeten samenwerken en dat de zwaarst vervuilende staten hun beloftes moeten nakomen in de strijd tegen de klimaatverandering.

© CongoForum, 21.09.23 (db)

Beeld – bron: Présidence DR Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.