Kisangani: extra middelen om waterkrachtcentrale van Tshopo te herstellen (CongoForum)

KISANGANI – De Congolese regering trekt middelen uit om de waterkrachtcentrale van Tshopo te laten herstellen. Dat schrijft Les Dépêches de la Tshopo. De inwoners van de stad Kisangani kregen het goede nieuws te horen van nationaal parlementslid Samuel Simene wa Simene, na een overleg met SNEL-directeur Fabrice Lusinde.

De problemen zijn terug te voeren tot de begroting voor 2022. Volgens de directeur-generaal van de nationale elektriciteitsmaatschappij SNEL, Fabrice Lusinde, heeft president Tshisekedi de regering nu de opdracht gegeven om het nodige geld vrij te maken. De SNEL beschikt nu over de noodzakelijke fondsen en dus komt er een bundeling van krachten met Enabel (de Belgische Ontwikkelingssamenwerking), die trouwens al bezig was met de herstellingswerken aan de waterkrachtcentrale van Tshopo, aldus Samuel Simene wa Simene.

De SNEL beschikt nu over 9 miljoen dollar om de werken aan de waterkrachtcentrale te kunnen voltooien. Deze middelen zullen ook worden gebruikt om het stadsnetwerk in Kisangani te herstellen. Sommigen wijken zijn immers wel uitgerust met transformatoren maar die werden nooit in gebruik genomen. Dat is het geval in het district Matete in de gemeente Mangobo, de uitbreiding van het district Plateau Boyoma naar SEP Congo en de gemeente Lubunga, die al meer dan een jaar geen elektriciteit meer heeft omdat 310 meter middenspanningskabel uit het district Wagenia was gestolen. Hetzelfde geldt voor de weg naar Bangboka, waar de SNEL de transformator nooit in gebruik nam door een gebrek aan kabels.

Simene wa Simene maakt zich sterk dat ook het distributienet in Kisangani kan worden heropgebouwd. Het hele dossier werd behandeld in de EcoFin-commissie van de Nationale Assemblee. Simene wa Simene bedankt zijn nationale collega’s in de commissie, Dieudonné Bolengelenge, Assani Kabina Alou en anderen, voor hun inspanningen om de provincie Tshopo, de stad Kisangani en de SNEL de middelen te geven die ze nodig hadden om de bevolking van elektriciteit te voorzien.

Ondanks alle inspanningen zal Kisangani nog altijd met stroomtekorten blijven kampen. Na de herstelling van de waterkrachtcentrale kan de SNEL 18 megawatt elektriciteit produceren, maar de stad heeft meer dan 40 megawatt nodig.

Parlementslid Simene wa Simene vraagt aan de regering om ook dat probleem aan te pakken en akkoorden te ondertekenen met internationale financiële instellingen zoals de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (ADB) en de Eximbank van India om financiële middelen te vinden zodat ook de werken aan de waterkrachtcentrale van Wanierukula kunnen worden aangevat. Met een capaciteit van meer dan 1.000 megawatt is dit wellicht de oplossing voor mijn stad, denkt de volksvertegenwoordiger.

© CongoForum, 21.09.23 (em)

Beeld – bron: Kisangani, Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.