Mbuji-Mayi: maïsprijs stijgt fors in een week tijd (CongoForum)

MBUJI-MAYI – De maïsprijs is de afgelopen week weer gestegen in Mbuji-Mayi (Oost-Kasai). Een halve maat van 3 kg wordt momenteel verkocht voor 7.000 of zelfs 7.500 Congolese frank (2, 87 euro). Een week geleden werd dezelfde hoeveelheid nog verkocht voor 4.500 tot 5.000 Congolese frank (1,91 euro).

Op de twee belangrijkste markten van Mbuji-Mayi merken de kopers van maïs dat de prijs van dit basisvoedsel in de regio aan het stijgen is. Dat heeft een negatieve invloed op het dagelijkse voedsel van huishoudens, stelt Radio Okapi vast.

“Met de kinderen en het begin van het nieuwe schooljaar kunnen we het onmogelijk betalen. We hebben het zwaar, want de maïsprijs is gestegen op de markt. De prijs van een ‘meka’ (een hoeveelheid maïs) is erg gestegen”, klaagde een vrouw die Radio Okapi op de markt ontmoette.

Handelaren noemen een aantal redenen voor de huidige prijsstijging. Volgens Antoinette Kahozi, een handelaarster op een lokale markt, is de stijging te wijten aan het plantseizoen: “We zitten in september, de zaaimaand. De producten op de markt, vooral maïs, aardnoten, bonen en zelfs soja, zijn allemaal in prijs gestegen. Soms is er zelfs schaarste. Boeren zijn op zoek naar zaad”.

De provinciale voorzitter van de Congolese werkgeversfederatie (FEC), Dominique Ilunga, ondersteunt deze hypothese. Hij suggereert dat de regering een beleid moet voeren dat anticipeert op de gebeurtenissen: “Het is een reëel probleem, we moeten vooruitdenken. Als de Nationale dienst vandaag in onze vijf gebieden aan landbouw doet, zullen we in december geen probleem hebben”.

Overheidsmaatregelen

De regering heeft verschillende initiatieven genomen om een einde te maken aan het tekort aan maïs in Oost-Kasai en andere regio’s.

Op de ministerraad van 12 mei keurde de regering dringende maatregelen goed die door het ministerie van Nationale Economie waren voorgesteld om de dringende behoefte aan maïsmeel te verlichten. Volgens de notulen van die ministerraad werden ook structurele maatregelen genomen om de lokale productie te verbeteren en het probleem op lange termijn op te lossen.

Eén van de maatregelen was de opschorting voor zes maanden van alle rechten, belastingen en heffingen op de invoer van maïs, om lokale importeurs aan te moedigen om meer te importeren.

De regering besliste ook om de rechten, belastingen en heffingen op de invoer van materialen en machines voor de landbouw op te schorten om de kosten te verlagen en de lokale productie te ondersteunen.

© CongoForum, 21.09.23 (rk)

Beeld – bron: Bureau gouverneur Kasaï-Oriental

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.