Kinshasa: ngo vraagt om woning Étienne Tshisekedi tot nationaal erfgoed te verklaren (CongoForum)

KINSHASA – In een brief aan premier Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge beveelt de ngo Mwasi ya Congo de regering aan om de woning van wijlen Étienne Tshisekedi, gelegen aan de 10e straat in de Avenue Pétunias in de gemeente Limete in Kinshasa, aan te kopen. Het idee zou zijn om de site te ontwikkelen als nationaal erfgoed, net zoals de woning van de artiest Papa Wemba werd omgevormd tot een museum voor Congolese rumba. Dat bericht 7sur7.cd.

De organisatie beschouwt Étienne Tshisekedi als ‘de vader van de democratie’ in de DR Congo die meer dan 30 jaar lang strijd voerde om het Congolese volk te bevrijden van de dictatuur en de democratie en de rechtsstaat in te voeren.

Op een persconferentie in Kinshasa benadrukte Brigitte Kinkufi, voorzitster van de ngo Mwasi ya Congo, het belang om van deze residentie een symbolische plaats te maken. Zij schetste de politieke carrière van de ‘Sfinx van Limete’ aan de hand van zijn geschriften, politieke verklaringen, foto’s en ander relevant materiaal. De organisatie pleit ervoor om van de residentie een echt museum te maken, gewijd aan de nagedachtenis van Tshisekedi. De site zou dan moeten dienen als educatief instrument voor de huidige en toekomstige generaties.

Volgens de voorzitster van Mwasi ya Congo is het belangrijk om de politieke carrière van Etienne Tshisekedi in de verf te zetten en te wijzen op de waarden die hij volgens haar verdedigde : standvastigheid, waarheid, gerechtigheid en goed bestuur. Kinkufi denkt dat de site ook toeristen zal aantrekken en mensen zal kunnen inspireren.

Om de site te kunnen aankopen zal de staat wel moeten onderhandelen met Maman Marthe Kasalu Tshisekedi.

© CongoForum, 22.09.23 (em)

Beeld: Etienne Tshisekedi

Bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.