Corneille Nangaa spreekt vernietigende taal over situatie in Congo (CongoForum)

NEW YORK – De vroegere voorzitter van de Congolese nationale kiescommissie (CENI), Corneille Nangaa, heeft zich in een lange open brief gericht tot de leden van de VN-Veiligheidsraad met de vraag om te helpen om het veiligheidsapparaat en het verkiezingsproces in de DR Congo weer op de rails te zetten. Nangaa is tegenwoordig de voorzitter van zijn eigen politieke partij ADCP (‘Action pour la dignité du Congo et de son peuple’).

Nangaa, nu een opposant, is naar eigen zeggen bang dat zijn land ‘zal verdwijnen’, dat de Congolezen ‘zullen worden uitgeroeid’ en dat de Grotemerenregio nog grotere veiligheidsproblemen zal meemaken als de VN niet op tijd ingrijpen. Hij verwijst naar de veiligheidsproblemen in Noord- en Zuid-Kivu, Ituri, Tshopo, Noord-Katanga, Lualaba, Maï-Ndombe en zelfs Kinshasa. Dat meldt Ouragan FM.

In de open brief van Nangaa gaat het over aantastingen van de mensenrechten en de persvrijheid, bedreigingen en arrestaties, allemaal feiten die de democratie in gevaar brengen. De opposant noemt de journalisten Stanis Bujakera (Jeune Afrique) en Papy Okito Tema (van het blad Echos d’opinion) als voorbeelden. Zij werden volgens hem om ongegronde redenen opgepakt en opgesloten. Nangaa denkt dat ‘het Tshisekedi-regime een terreur wil opleggen en de pers wil bang maken in het vooruitzicht van nakende verkiezingsfraude’. Diverse politici en journalisten brachten zich in het buitenland in veiligheid, luidt het.

‘Verkiezingsfraude’

Nangaa gaat ervan uit dat de CENI verkiezingsfraude zal plegen. “Alle vragen naar een onafhankelijke audit van de kiezersbestanden werden door de CENI afgewezen”, zegt hij. In Masisi, Rutshuru en delen van Djugu en Nyiragogo werden de kiezers nooit geïdentificeerd en ingeschreven. Nangaa waarschuwt voor een ‘verkiezingsparodie’, aldus Ouragan FM.

Wanneer ‘corrupte verkiezingen’ leiden tot ‘een nog sterkere dictatuur’, kan er alleen maar burgeroorlog van komen, denkt Nangaa. Hij wil dat de VN op tijd ingrijpen en vraagt ook om sancties tegen de verantwoordelijken voor de recente bloedbaden in Goma en tegen al wie het verkiezingsproces tracht te ontwrichten.

“De Congolezen zullen geen electorale schijnvertoning aanvaarden die hun lijden alleen maar kan verlengen”, klinkt het nog. Nangaa vreest voor geweld, slachtpartijen en zelfs een opdeling van Congo. “Is dat wat de VN-Veiligheidsraad wil?”.

Denis Kadima

Een heel andere boodschap komt er van Denis Kadima, de huidige voorzitter van de nationale kiescommissie. Die vraagt aan het middenveld om positieve boodschappen uit te dragen en de Congolezen aan te moedigen om zeker hun stem uit te brengen in december, bericht Mediacongo.

De CENI wil volgens Kadima ngo’s, geloofsgemeenschappen en media van alle mogelijke informatie voorzien over het verkiezingsproces en de elektronische toestellen die bij het stemmen zullen worden gebruikt. De kiescommissie ziet het middenveld en de media als bevoorrechte partners bij het voorlichten van de Congolese kiezers.

© CongoForum, 22.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.