Félix Tshisekedi versterkt banden tussen DR Congo en Israël (CongoForum)

NEW YORK – President Félix Tshisekedi, had een belangrijke ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De gesprekken gingen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder investeringen, veiligheid, cyberveiligheid, landbouw en infrastructuur. Dat meldt Actualité.cd.

Volgens het Congolese presidentschap beloofde Netanyahu om de bilaterale samenwerking te versterken en in de nabije toekomst de Israëlische ambassade in de DR Congo te openen. Zodra dit is gebeurd, zal Congo zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen.

Félix Tshisekedi stak zijn belangstelling voor Israël nooit onder stoelen of banken. In maart 2020 nam hij zelfs deel aan een “oecumenische dienst om de banden van vriendschap en broederschap tussen de christenen van de DR Congo en Israël te bevestigen”. Tegelijkertijd sprak hij op de conferentie van het ‘American Israel Public Affairs Committee’ (AIPAC) in Washington de wens uit om de betrekkingen met Israël te verdiepen. In het kielzog van de vorige Amerikaanse president Donald Trump beloofde hij om een economische afdeling van de Congolese ambassade in Jeruzalem te vestigen.

Deze toenadering leidt wel tot bezorgdheid. In 2020 waarschuwde Alexis Thambwe Mwamba, toenmalig voorzitter van de Senaat, dat de DR Congo voorzichtig moest zijn om haar betrekkingen met de Afrikaanse Unie (AU) niet in gevaar te brengen door te veel toenadering te zoeken tot Israël. Hij verwees naar de gebeurtenissen van 1964 en 1973, toen de AU vijandige standpunten innam ten opzichte van het land.

In 2022 slaagde de AU er niet in haar besprekingen over de controversiële accreditatie van Israël als waarnemend land af te ronden. Vooral Algerije en Zuid-Afrika hadden toen campagne gevoerd tegen deze accreditatie. De AU zei nog niet of deze kwestie op de top van dit jaar zal worden besproken.

© CongoForum, 22.09.23 (rk)

Beeld – bron: Présidence RD Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.