Oost-Kasaï: ‘jeton’-belasting voor motorfietsen opgeschort na betoging (CongoForum)

MBUJI-MAYI – Motorrijders in de provincie Oost-Kasaï hebben genoeg van de pesterijen op de weg. Afgelopen woensdag protesteerden ze in grote colère tegen praktijken waarvan ze het slachtoffer waren. Wie de motorfiets gebruikt om taxi te spelen moet allerlei taksen ophoesten.

De motorrijders demonstreerden hun ongenoegen aan het gouverneursgebouw in Mbuji-Mayi, aldus Actualité.cd. Ze klaagden dat sommige van hen werden lastiggevallen door de politieagenten die de belastingdienst op het terrein begeleiden. Als reactie hierop besloot de interim-gouverneur van Oost-Kasaï, Julie Kalenga, de inning van de “jeton”-belasting drie dagen lang op te schorten, met ingang van donderdag 21 september.

Volgens een vertegenwoordiger van de motorrijders van de provincie Oost-Kasaï, die zich tot de gouverneur richtte, was een van de motorrijders het slachtoffer van deze pesterijen en werd hij door de politie verwond. Hij legde uit dat agenten op verschillende verkeersaders ‘jetons’ innen bij bestuurders van motorfietstaxi’s. Over de namen van de ‘taksen’ is er veel verwarring.

“Toen we onze eerste penningen begonnen te kopen, merkten we dat het opschrift niet duidelijk was. Daarna kregen we nog een parkeerbon met het opschrift DGRKOR en nog een andere parkeerbon. Dat klopt gewoon niet. Is dit de manier waarop dingen gedaan moeten worden? We moeten 13.000 Congolese frank, 15.000 Congolese frank betalen en we weten niet waar het geld naartoe gaat. Gaat het naar de staatskas?”

De boze chauffeurs weten niet goed met welke diensten ze op het terrein te maken hebben, ook al worden de vergoedingen vaak geïnd door de Direction générale des recettes du Kasaï Oriental (DGRKOR). Tegelijkertijd zeggen ze dat andere ambtenaren van de dienst stadsvervoer en communicatie op sommige wegen parkeergeld innen.

Waarnemend gouverneur Julie Kalenga wilde de zaak ophelderen en besloot de inning van de taksen op te schorten. Tegelijkertijd beloofde ze een oplossing te vinden. Dit zou snel moeten gebeuren, vermits de provinciale overheid beloofde om een vergadering te houden met alle afdelingen om orde op zaken te stellen.

© CongoForum, 22.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irene Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.