Burgerbeweging Lucha klaagt vervallen staat RN14 aan (CongoForum)

MATADI – De burgerbeweging Lutte pour le changement (Lucha) eist al een hele tijd het herstel van de RN14, tussen Kinkanda-rotonde en de grenspost Ango-Ango (aan de Congolees-Angolese grens). Er is nu een campagne gelanceerd onder het motto “Wegwezen als je ons geen goede wegen kunt geven”. De actievoerders zetten hun eis kracht bij door het organiseren van een sit -in.

Volgens Infobascongo wil Lucha dat de verantwoordelijke autoriteiten een “stap opzij zetten” als ze toch niet in staat zijn om voor goede wegen te zorgen. “Het enige wat ze moeten doen is uit de weg gaan zodat wij zelf op zoek kunnen gaan naar goede managers die ons wel goede wegen kunnen geven”, zegt de woordvoerder van de actie, Kestia Ebothe.

Elke vrijdag komt de actiegroep bijeen om de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid te wijzen en het belang van deze weg te benadrukken. De RN14 brengt immers veel geld in het laatje. Voertuigen die uit Angola komen gebruiken deze weg en betalen veel geld bij Ango-Ango. Daarnaast zijn er ook bedrijven en garages die elke maand taksen betalen.

Voor Lucha is het dan ook onbegrijpelijk dat er niets wordt ondernomen om de nodige herstellingswerken uit te voeren. Maar volgens Kongocentral.gouv.cd, de website van de provinciale regering in Centraal-Kongo, heeft het bedrijf Matadi Gateway Terminal (MGT) toegezegd om een nieuwe weg aan te leggen van de terminal naar de Kinkanda rotonde via de RN14 en heeft gouverneur Guy Bandu al in mei de eerste steen voor het herstel ervan gelegd.

© CongoForum, 25.09.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.