Kinshasa: “Café na culture”, een initiatief dat culturele diversiteit moet bevorderen (CongoForum)

KINSHASA – Het Nationaal Museum in Kinshasa opende op vrijdag 22 september 2023 zijn deuren voor de eerste editie van ‘Café na culture’. Dit evenement, georganiseerd door de Congo Influence Group, bracht spelers uit de artistieke, intellectuele en ondernemerswereld samen om het rijke culturele erfgoed van de DR Congo onder de aandacht te brengen.

De Congo Influence Group is een bedrijf dat zich voornamelijk richt op cultuur, evenementen en schrijven. Het doel van het bedrijf is om de Congolese cultuur in de verf te zetten via vernieuwende artistieke en culturele projecten, schrijft 7sur7.cd.

“Café na culture” wordt beschouwd als de eerste beurs over de geschiedenis en cultuur van het land. Thema van het gebeuren is : “De rol van cultuur en kunst in de Afrikaanse samenleving, met een focus op de DR Congo: culturele diversiteit als drijvende kracht voor ontwikkeling”.

Deze eerste editie onderzocht de impact van cultuur op verschillende aspecten van de Congolese samenleving. Via conferenties, interactieve tentoonstellingen en educatieve workshops benadrukte het evenement hoe cultuur de nationale identiteit kan versterken, de lokale economie kan stimuleren, onderwijs kan bevorderen en gendergelijkheid kan stimuleren. Deelnemers konden ideeën uitwisselen, nieuwe vormen van artistieke expressie ontdekken en zich onderdompelen in de rijke Congolese cultuur.

‘Café na culture’ wil een platform bieden voor ontmoetingen, uitwisselingen en samenwerking tussen de verschillende spelers uit de Congolese cultuur. De initiatiefnemers hopen de synergie tussen kunstenaars, intellectuelen, ondernemers en cultuurliefhebbers aan te moedigen om de ontwikkeling van de Congolese culturele scène te bevorderen.

“Congo is met zijn rijke etnische, taalkundige en artistieke diversiteit een vruchtbare voedingsbodem voor uitzonderlijk talent”, klinkt het. “We moeten inspiratie putten uit onze geschiedenis, uit onze voorouders die ons een unieke culturele fakkel hebben doorgegeven. De authenticiteit van ons erfgoed is onze kracht en ons unieke karakter. Dit moet gepromoot en verspreid worden door evenementen zoals Café na culture. Het forum biedt een platform waar kunstenaars, intellectuelen, ondernemers en cultuurliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en samen kunnen creëren.”

© CongoForum, 25.09.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.