Dossier Bukanga Lonzo: ex-premier Matata Ponyo is bij de beklaagden (CongoForum)

KINSHASA – Bij het Grondwettelijk Hof in Kinshasa zijn er vanaf vandaag, maandag, opnieuw zittingen in het dossier van het agro-industriepark ‘Bukanga Lonzo’. Op 4 september 2023 kregen de betrokken partijen nog wat uitstel alle stukken uit het dossier te kunnen inkijken.

Gewezen premier Augustin Matata Ponyo, nu een senator, moet zich in deze zaak voor de rechter verantwoorden. De Zuid-Afrikaanse zakenman Christo Groobler en de ex-gouverneur van de centrale bank, Déogratias Mutombo, zitten ook op de beklaagdenbank, aldus Actualité.cd.

Matato Ponyo en Groobler worden ervan beschuldigd dat ze meer dan 115 miljoen dollar in eigen zak staken. Onder meer door het oprichten van schermvennootschappen, te hoge facturen en gesjoemel met administratieve procedures. Matata Ponyo en Mutombo zouden dan weer nagelaten hebben om 89 miljoen dollar te storten die moest dienen voor de bouw van een internationale markt in Kinshasa.

Het gaat om een zwaar en ingewikkeld dossier. De advocaten van Matata Ponyo hadden extra tijd gevraagd om alle stukken te kunnen bestuderen. Die eis werd deels ingewilligd door het Grondwettelijk Hof.

Matata Ponyo leidt momenteel de partij LGD, wat staat voor ‘Leadership et Gouvernance pour le Développement’. Hij is ook kandidaat voor het Congolese presidentschap. De man gaat prat op zijn ervaring als vroegere premier en zijn inspanningen om het macro-economische kader stabieler te maken.

© CongoForum, 25.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeef Ngoie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.