Jean-Pierre Bemba: Kinshasa plant ‘Solidariteitsspelen voor Vrede’ in Grotemerengebied (CongoForum)

KINSHASA – Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, wil voor het eerst ‘Solidariteitsspelen voor de Vrede’ organiseren met inbegrip van de landen uit het Grotemerengebied. Dat initiatief werd op de Congolese ministerraad meegedeeld door vice-premier en minister van Nationale Defensie en Oud-Strijders Jean-Pierre Bemba. Hij ziet het evenement als iets wat kan bijdragen om onveiligheid tegen te gaan en conflicten te voorkomen.

De Solidariteitsspelen voor Vrede zullen mikken op de DR Congo, Angola, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Kenia, Zuid-Soedan, Oeganda, Tanzanië en Zambia. Speciale uitnodigingen zullen worden gericht aan Nigeria en Kameroen, schrijft Actualité.cd.

De Spelen zijn niet zonder belang in een contekst waarin de regionale stabiliteit cruciaal is voor de ontwikkeling van Afrika. Gesticht in 1994 in Conakry (Guinée) is de Organisatie voor Militaire Sporten in Afrika (OSMA) erop gericht om via sport bij te dragen tot vrede en veiligheid. Zij houdt zich bezig met militaire spelen, militaire kampioenschappen en zelfs het Afrikaanse Militaire Voetbal.

De aankondiging van de Spelen getuigt naar verluidt van het engagement van de DR Congo om mee te werken aan een ‘volwaardige oplossing voor vrede in de regio’ en te ijveren voor samenwerken tussen de Grotemerenlanden. De Spelen bieden een uniek platform om de banden te versterken en de stabiliteit te bevorderen in de regio.

© CongoForum, 26.09.23 (pjj)

Beeld – bron: kaart van DR Congo/Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.