België zal minstens 7.000 Congolese soldaten trainen (CongoForum)

KINSHASA – België heeft vorige week in Kinshasa de opleiding aangekondigd van minstens 7.000 Congolese soldaten, oftewel een brigade. De Belgische ambassadeur in Kinshasa, Roxane de Bildering, deed de aankondiging na een ontmoeting met vicepremier en minister van Defensie Jean-Pierre Bemba. Ze zei dat het opleidingsprogramma deel uitmaakt van de hervatting en heropleving van de bilaterale samenwerking tussen Kinshasa en Brussel, aldus Radio Okapi.

“Zoals u weet, heeft België zijn militaire samenwerking met de DR Congo hervat, en dit is een zeer belangrijk aspect, net als de extra financiering die van de Europese Unie komt via de Europese betalingsfaciliteit, dus dit is een belangrijk partnerschap. Deze opleiding zal over meerdere jaren worden gespreid, zonder een begindatum te noemen”, zei de Belgische diplomaat.

België is van plan om de getrainde soldaten te voorzien van uitrusting en gebouwen zodat ze het land goed kunnen verdedigen.

Roxane de Bildering en Jean-Pierre Bemba bespraken ook de veiligheidssituatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo en de mogelijke toekomstige terugtrekking van de VN-vredesmacht Monusco.

© CongoForum, 26.09.23 (rk)

Beeld – bron: Roxane de Bildering en Jean-Pierre Bemba, Radio Okapi/Jacques-Yves Molima

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.