Kinshasa: overbevolking nog altijd verpletterend in gevangenis van Makala (CongoForum)

KINSHASA – De Bill Clinton-stichting heeft verontrustende cijfers bekendgemaakt over de overbevolking in Makala, de centrale gevangenis van Kinshasa. Momenteel zouden daar meer dan 12.000 gedetineerden verblijven, terwijl de gevangenis in principe maar is opgevat voor 1.500 gevangenen.

Volgens de stichting werden slechts 2.200 van de gedetineerden al effectief veroordeeld. In de DR Congo gebeurt het vaak dat mensen lang in voorhechtenis zitten. Een situatie die vragen oproept over de naleving van hun fundamentele rechten, stelt Radio Okapi.

Experts zeggen al langer dat de dossiers van mensen in voorhechtenis moeten worden geregulariseerd, zoals het hoort in een rechtsstaat. Als dit gebeurt, zouden heel wat daders van lichte feiten gewoon kunnen vrijkomen. Anderen zouden dan eindelijk een proces kunnen krijgen.

De Congolese regering probeert de overbevolking in de gevangenissen te verminderen. In juli van dit jaar werden meer dan 700 gedetineerden dankzij een presidentiële gratiemaatregel vrijgelaten uit de gevangenis van Makala.

© CongoForum, 26.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.