Moord op Cherubin Okende: onderzoek sleept aan, vindt familie (CongoForum)

KINSHASA – De familie van Cherubin Okende, de gewezen minister van Vervoer die op 13 juli 2023 werd vermoord, had dinsdag een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken, Peter Kazadi Kankonde. Hun advocaat, Laurent Onyembo, woonde het gesprek ook bij. Tijdens de ontmoeting werd er gepraat over het onderzoek naar de moord op Okende, bericht Actualité.cd.

Volgens Laurent Onyemba zou de regering vastbesloten zijn om duidelijkheid te creëren in deze zaak. Het gerecht nam volgens hem maatregelen om bewijzen te verzamelen: via een lijkschouwing en via onderzoek van de auto waarin het lichaam van Okende werd aangetroffen.

De familie Okende is wel ongerust over de traagheid van het onderzoek. De resultaten van de lijkschouwing zijn nog altijd niet bekendgemaakt. In een eerdere brief aan het openbaar ministerie drongen de advocaten van de familie aan op uitleg over de evolutie van het onderzoek.

“De lijkschouwing vond bijna twee maanden geleden plaats”, zeggen de advocaten. “Heeft het parket dan nog altijd niet de resultaten ontvangen? Wat is de situatie nu? Wil het parket echt klare wijn schenken over deze tragedie? Of gaat het om een strategische traagheid en stilte, bedoeld om een gevoelig dossier te begraven?”

De familie is bang dat het Congolese onderzoek tot niets zal leiden en hoopt zich te richten tot internationale instanties.

Cherubin Okende werd in juli dood teruggevonden in zijn jeep op de Avenue Poids Lourds in Kinshasa.

In augustus zei de advocaat van Papy Nkanga en Nico Kabund dat hij ongerust was omdat zijn cliënten nog altijd vastzaten, en dat in slechte omstandigheden. Papy Nkanga was de chauffeur van Okende, Kabund was zijn lijfwacht. Volgens de advocaat worden de rechten van de verdediging niet nageleefd in dit dossier.

De lijkschouwing op het lichaam van Cherubin Okende vond plaats op 3 augustus 2023, met medewerking van buitenlandse experts. Ze vond plaats in aanwezigheid van leden van de familie en mensen van de VN-vredesmacht (Monusco).

© CongoForum, 27.09.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.