Protest tegen oppakken van Reuters-journalisten in Goma (CongoForum)

KINSHASA – Het Observatorium voor de Persvrijheid in Afrika (OLPA) heeft in een brief krachtig geprotesteerd tegen het oppakken van Djaffar Sabiti en Arlette Bashizi, correspondenten van het persagentschap Reuters in de stad Goma (Noord-Kivu). Dat gebeurde via een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken, president Félix Tshisekedi, premier Jean Michel Sama Lukonde en de minister van Communicatie en Media.

De twee journalisten werden op 21 september 2023 opgepakt door Congolese politieagenten, die werden vergezeld door personen die verklaarden medewerkers van de nationale inlichtingendienst ANR te zijn. De journalisten waren interviews aan het afnemen van getuigen die de bloedige gebeurtenissen van 30 augustus 2023 in Goma hadden meegemaakt. Eind augustus werden tientallen aanhangers van de religieuze beweging Wazalendo doodgeschoten door Congolese militairen. Er vielen ook heel wat gewonden, en er waren veel arrestaties. Deze mensen wilden betogen tegen de aanwezigheid van de VN-blauwhelmen (Monusco) in de DR Congo.

Volgens OLPA werden de twee journalisten bijna drie uur lang ondervraagd. Ze kregen het verwijt dat ze een reportage aan het maken waren ‘op een gevaarlijke plek’, zonder afspraken te hebben gemaakt met de burgemeester van de gemeente Karisimbi.

Het optreden van de politie en de ANR is volgens OLPA in strijd met de persvrijheid die in Congo wettelijk gewaarborgd is. Het is ook in strijd met internationale bepalingen over de mensenrechten.

OLPA wil dat de bevoegde overheid journalisten beschermt en garandeert dat ze hun werk in een veilige en vrije omgeving kunnen doen, zeker in deze aanloop naar nieuwe verkiezingen.

De persvrijheid staat de jongste tijd weer meer onder druk in Congo. Er is ongerustheid over de naleving van fundamentele rechten en het respect voor de democratie.

© CongoForum, 27.09.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van beauty_of_nature via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.