Centraal-Kasaï: Artsen Zonder Grenzen draagt taak behandeling slachtoffers seksueel geweld over (CongoForum)

KANANGA – De medische humanitaire organisatie Artsen zonder Grenzen (AZG) heeft aangekondigd dat zij de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld in de provincie Centraal-Kasaï gaat stopzetten.

De aankondiging werd gedaan afgelopen dinsdag tijdens een perscafé in Kananga, de hoofdstad van Centraal-Kasaï, schrijft de nieuwswebsite 7SUR7. cd. In 2016 werd de provincie Centraal-Kasaï geconfronteerd met de Kamuina Nsapu-opstand ingevolge een gewoonterechtelijk conflict. Het gewelddadig conflict eiste een groot aantal slachtoffers. Als reactie op de Kamuina Nsapu-crisis besloot Artsen Zonder Grenzen in 2017 te starten met een project voor medische hulp aan de slachtoffers van seksueel geweld. Er werden mobiele klinieken voorzien en trauma’s werden behandeld in het provinciale ziekenhuis van Kananga.

Na meer dan 6 jaar medische steun aan het provinciale ziekenhuis en een tiental gezondheidscentra, kan AZG nu de taak overdragen aan de gezondheidsautoriteiten. Om bepaalde uitdagingen te overwinnen, roept AZG wel op tot een grotere mobilisatie van alle partners om de zorg voor de overlevenden optimaal te houden. Meer dan 16.000 overlevenden van seksueel geweld werden door deze medische organisatie behandeld. De verstrekte medische zorg ging ook gepaard met een onderdeel gezinsplanning waar 7.422 vrouwen baat bij hadden.

Hoewel de steun van Artsen zonder Grenzen bij de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld op 30 september 2023 eindigt, zal de organisatie in Centraal-Kasaï aanwezig blijven via zijn controle- en opsporingsdienst. Op deze manier kan zij de ontwikkelingen in het gebied blijven volgen en klaarstaan om te reageren in geval van een gezondheids- of humanitaire crisis.

© CongoForum, 28.09.25 (em)

Beeld – bron: logo AZG

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.