Beni: vereniging TEPD bevordert betrokkenheid vrouwen in zoektocht naar vrede (CongoForum)

BENI – De vereniging ‘Tous engagés pour la paix et le développement’ (TEPD) riep dinsdag de vrouwen van de regio op om mee te werken aan hun zoektocht naar vrede. De burgerorganisatie deed de oproep aan een twintigtal politievrouwen, vrouwelijke militairen en burgers uit de stad Beni, aldus Radio Okapi.

De bijeenkomst kon op steun rekenen van de afdeling publieksvoorlichting van VN-organisatie Monusco en draaide hoofdzakelijk om de vraag “hoe ze vrouwen meer konden betrekken bij het zoeken naar vrede in de Beniregio”. Zo wilden ze manieren en middelen onderzoeken om participatief vrouwelijk leiderschap te bevorderen, waarbij iedereen vredestichter is. Het resultaat was dat de deelnemende vrouwen beloofden om zich actiever op te stellen in de zoektocht naar vrede en alle verdachte zaken te melden.

Een van de deelneemsters, Sylvie Mweru van ngo ‘Forum de paix’ in Beni, legt uit: “Als vrouwen meer betrokken raken bij het zoeken naar vrede, denk ik dat de vrede in ons land zal terugkeren. Maar vrouwen moeten ook leren om verdachte bewegingen in de gemeenschap aan te geven. Zelfs als het haar eigen kind is dat gewapend is, moet ze bereid zijn om het te melden. Als je bijvoorbeeld vijf kinderen hebt en er plotseling nog maar drie in huis zijn, moet je uitzoeken waar de andere twee gebleven zijn”.

Ze voegt er echter aan toe dat de vrouwen enkel in hun missie kunnen slagen als de overheid hun bescherming kan garanderen.

© CongoForum, 28.09.25 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sadiki Aboubakar

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.