Presidentsverkiezingen 2023: Franck Diongo (MLP) stelt zich kandidaat (CongoForum)

KINSHASA – Franck Diongo, voorzitter van de politieke partij Mouvement lumumbiste progressiste (MLP), heeft zich gisteren kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 20 december 2023. Dat deed hij op het hoofdkantoor van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI).

“Wij pleiten voor verkiezingstransparantie, zodat het verkiezingsproces in al zijn fasen correct, echt eerlijk en oprecht is”, verklaarde Franck Diongo na de registratie van zijn kandidatuur.

Hij zei volgens Radio Okapi dat hij “de CENI aan het werk wil zien”, zodat “de uitslag die wordt verkondigd de stemming weerspiegelt: de gekozen president, het nationale of provinciale parlementslid, moet degene zijn die is gekozen”.

Voor de voorzitter van de MLP gaat het bij verkiezingen om het verwerpen of accepteren van de uitslag. En om de uitslag te kunnen accepteren, moet de organiserende instantie echt onpartijdig, neutraal en onafhankelijk zijn.

Vóór Franck Diongo hebben andere persoonlijkheden zich al kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen: Augustin Matata Ponyo, Constant Mutamba, Radjabho Tebabho en Rex Kazadi.

© CongoForum, 28.09.25 (rk)

Beeld – bron: Présidence RD Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.