Toerisme in DR Congo moet anders worden bekeken, zegt coördinator van African Wildlife Foundation (CongoForum)

 

KINSHASA – Zoals elk jaar op 27 september vierde een groot deel van de wereld woensdag Wereldtoerismedag (WTD) om, in de woorden van de Verenigde Naties, “de internationale gemeenschap bewust te maken van het belang van het toerisme en zijn sociale, culturele, politieke en economische waarde”. Het thema dit jaar is “toerisme en groene investeringen”, waarmee het belang wordt onderstreept van investeringen, in het welzijn van mensen in het bijzonder.

Ter gelegenheid hiervan sprak Actualité.cd met Antoine Tabu Senga, landencoördinator van de African Wildlife Foundation, een Amerikaanse ngo die sinds 2004 aanwezig is in de DR Congo en die zich inzet voor drie hoofddoelen, waaronder de strijd tegen alle vormen van natuurmisdrijven, de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van de natuur in beschermde gebieden. Dat gebeurt met de tussenkomst van het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN).

De wereld viert Wereldtoerismedag op 27 september. Waarom is deze dag belangrijk en wat is de betekenis ervan?

Antoine Tabu Senga: “Deze dag is belangrijk omdat hij op basis van de statuten van de Wereldorganisatie voor Toerisme (WTO), daterend van 27 september 1970, aan toerisme is gewijd. Voor degenen onder ons die in beschermde gebieden werken, is toerisme een manier om onze afhankelijkheid van financiering door donoren te verminderen, zodat we onze beschermde gebieden zelf kunnen financieren door middel van de toeristische sector, die moet worden opgezet om beschermde gebieden te beschermen en te waarborgen.” 

Wat vindt u van de toeristische sector in de DR Congo?

Tabu Senga: “Er moet opnieuw worden nagedacht over de toeristische sector in de Democratische Republiek Congo. We moeten gaan zitten en diep nadenken over de toekomst van het toerisme in de DR Congo. Toerisme is een consumentenproduct van het derde niveau en we moeten beginnen met het uitroeien van armoede. Het zijn de extra inkomsten uit de dagelijkse consumptie die we moeten vrijmaken voor consumptie van het derde niveau, dat wil zeggen het toerisme. Bovendien moeten we nadenken over hoe we toeristische attracties, toeristische circuits enzovoort kunnen voorbereiden. Wat heeft Kinshasa te bieden als toeristische attractie? Wat is het traject zodat je daar niet in de file komt te staan en in twee uur alles van Kinshasa kunt zien? Er is ook het veiligheidsaspect. Het Virungapark bijvoorbeeld stond ooit in de top-20 van toeristische bestemmingen in de wereld. Maar met alles wat we nu meemaken, zoals de oorlog in het oosten, wordt niet alleen de natuur bedreigd, maar kunnen mensen onze parken niet bezoeken. Weet u hoeveel inkomsten uit toerisme we mislopen in het geval van Virunga?”

Kunt u ons vertellen waarom investeren in het welzijn van lokale gemeenschappen en inheemse bevolkingsgroepen belangrijk is voor het stimuleren van een duurzaam toerisme in de DR Congo?

Tabu Senga: “Rond het beschermen van beschermde gebieden is er een evolutie geweest. Vroeger hadden we een biocentrische benadering waarbij mensen het dier wilden beschermen zonder te kijken naar de mensen die ernaast leefden. Maar sinds enige tijd hebben we begrepen dat de ideale aanpak zou zijn om het om te keren  en een antropocentrische benadering te kiezen, met andere woorden investeren in mensen zodat ze begrijpen dat het dankzij het dier is dat ze beschermen dat ze alle voorzieningen om zich heen hebben. Als gevolg daarvan zullen de mensen, zonder dat er zelfs maar parkwachters achter hen staan om hen te beschermen, in zichzelf investeren in de wetenschap dat er positieve ‘spin-offs’ zijn. En de toeristen die komen voor de wilde dieren leveren zeker extra middelen op voor het welzijn van de gemeenschap. Zoiets helpt om geleidelijk de afhankelijkheid van donoren te verminderen of om extra middelen te hebben bovenop de fondsen die donoren geven, zodat het gigantische werk kan worden gedaan.”

Hoe kunnen overheden investeringen in het welzijn van lokale gemeenschappen en inheemse bevolkingsgroepen ondersteunen?

Tabu Senga: “Overheidsinstanties kunnen zulke investeringen ondersteunen door wegen te herstellen om sites toegankelijk te maken voor toeristen. Dit zal leiden tot een aantal particuliere initiatieven op het gebied van hotels en restaurants, die later kunnen bijdragen aan de financiële onafhankelijkheid van gemeenschappen.”     

Hoe kunnen beschermde gebieden profiteren van initiatieven om het welzijn van lokale gemeenschappen en inheemse bevolkingsgroepen te verbeteren?

Tabu Senga: “We moeten meer middelen beschikbaar maken zodat de omliggende gemeenschappen weten dat deze beschermde gebieden niet voor buitenstaanders zijn. As ze de positieve spin-offs zien van wat ze beschermen of de rijkdom die ze in hun bos hebben, dan zal er een langdurige betrokkenheid van de gemeenschap zijn. Dit zal ons werk verlichten omdat de gemeenschappen zelf de natuur zullen willen beschermen omdat ze de directe voordelen zien die de wilde dieren in hun bos opleveren.”       

Wat is uw slotwoord op deze speciale dag waarop het toerisme wordt gevierd?

Tabu Senga: “We moeten als familie lokaal toerisme consumeren. Neem als familie de tijd om de kinderen mee te nemen naar de bezienswaardigheden die we overal in de stad hebben. Het is een cultuur die we willen creëren en zo zullen we beetje bij beetje een generatie kunnen krijgen die houdt van toerisme.” 

© CongoForum, 29.09.23 (rk)

Beeld – bron: African Wildlife Foundation

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.