Tshopo: lokale boeren beginnen met productie maïsmeel (CongoForum)

KISANGANI – De cacaotelerscoöperatie van de provincie Tshopo (Coopérative des cultivateurs de cacao de la province de Tshopo) is ook begonnen met de lokale productie van maïsmeel. Het product is al een week op de markt in Kisangani, de hoofdplaats van de provincie, vertelde Dominique Kasimba, de coördinator van de organisatie zaterdag aan Radio Okapi.

Hij zegt dat deze lokale productie van maïsmeel een oplossing is voor het tekort aan dit product in Kisangani. De meeste maïsmeel die in de stad wordt geconsumeerd, komt uit Oeganda. Soms wordt maïsmeel om uiteenlopende redenen schaars op de markt.

Volgens Kasimba heeft de coöperatie de prijs van haar maïsmeel vastgesteld op de helft van die van geïmporteerd meel. “In Kisangani eten we griesmeel uit Oeganda, dat erg duur was geworden: een zak van 25 kg kostte 50 dollar. En nu, dankzij deze lokale verwerking, verkopen we een zak van 25 kg al tegen 25 dollar. De prijs is dus met 50% gedaald dankzij deze productie, dankzij de inspanningen van de leden van onze coöperatie.”

De producenten van het lokale griesmeel zijn ook van plan om samen te werken met doorverkopers. “We werken ook samen met doorverkopers. We zijn aan het bekijken hoe we kunnen doorverkopen aan semi-groothandelaren, om hen een prijs te geven waarop ze hun marge kunnen vinden zonder de prijs die wij hebben vastgesteld (25 dollar) te overschrijden”, aldus de coördinator van de cacaotelerscoöperatie Tshopo.

De coöperatie is er trots op de bevolking te voorzien van een verser product dat waarde toevoegt aan de lokale productie, aldus Kasimba: “Het voordeel is dat mensen griesmeel kunnen eten dat vers is, omdat het rechtstreeks van onze velden hier in Kisangani komt en direct verwerkt wordt, in tegenstelling tot maïs die uit het buitenland komt en er lang over doet om ons te bereiken. Dat is het eerste voordeel. Het tweede voordeel is dat we waarde toevoegen aan onze landbouwproducten, omdat onze boeren nu tenminste weten dat als ze hun maïs brengen, wij het per kilo kopen, terwijl het vroeger in bulk werd gekocht. Ze wisten niet hoeveel ze konden verdienen”.

© CongoForum, 02.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.