Fickin 2023: festival wil industrialisering cinema in Congo stimuleren (CongoForum)

KINSHASA – De tiende editie van het ‘Festival International de Cinéma de Kinshasa’ (Fickin) viert niet alleen de zevende kunst, maar zet zich ook in voor de industrialisering van de cinema in de Democratische Republiek Congo. Met een reeks vernieuwende initiatieven wil het festival de Congolese filmindustrie versterken en jong talent een platform bieden om hun projecten te ontwikkelen, aldus Actualité.cd.

Een van de belangrijkste nieuwigheden van het festival van dit jaar is de oprichting van het platform “Fickin industrie”, een incubator voor filmprojecten die de krachten van regisseurs, scenaristen en producenten wil bundelen. Dit initiatief wil filmprojecten gezamenlijk ontwikkelen en produceren en de samenwerking in de Congolese filmindustrie versterken.

Als onderdeel van Fickin industrie biedt de “Fickin Film studio” een residentie aan geselecteerde jonge regisseurs, producenten en distributeurs. Deze jonge talenten krijgen de kans om aan gezamenlijke projecten te werken, van concept tot productie, met de steun van dit innovatieve platform.

Samen met de tiende editie van de Fickin is er een projectoproep gelanceerd waarin schrijvers-regisseurs en aspirant filmproducenten en -distributeurs worden uitgenodigd om hun ideeën voor 8 oktober in te dienen. Het doel van dit initiatief is om een vruchtbare uitwisseling te creëren tussen internationale professionals en lokaal talent om de groei van een nieuwe generatie filmmakers, producenten en distributeurs in de DR Congo te stimuleren.

In tien jaar tijd is het filmfestival uitgegroeid tot een niet te missen filmevenement in Congo. Dit jaar worden er 114 films vertoond uit 36 verschillende landen, die alle vijf continenten vertegenwoordigen. Het festival toont een verscheidenheid aan films, waaronder documentaires, fictie en animatie, en biedt een ‘filmreis rond de wereld’.

De industrialisatie van cinema in de DR Congo is een grote uitdaging, maar Fickin 2023 positioneert zichzelf als een belangrijke speler voor deze ontwikkeling. Door samenwerking, opleiding en projectontwikkeling aan te moedigen, hoopt het festival bij te dragen aan het ontstaan van een dynamische en bloeiende filmindustrie in de DR Congo.

© CongoForum, 02.10.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.