Synergie van vakbonden en sociale organisaties vindt ontwerpbegroting 2024 asociaal (CongoForum)

KINSHASA – De Synergie van vakbonden en sociale organisaties van de DR Congo bestempelde afgelopen zaterdag de ontwerpbegroting voor 2024, die de dag ervoor door de premier aan de Nationale Assemblee was voorgelegd, als ‘asociaal’.

De rapporteur van de organisatie, Jean-Bosco Puna, gaf zijn reactie op een persconferentie nadat de Nationale Assemblee had geoordeeld dat de ontwerpbegroting ontvankelijk was, bericht Radio Okapi.

“Afgezien van het groeipercentage in deze begroting, moeten we zeggen dat er geen rekening is gehouden met het door werknemers en ambtenaren zo gewenste loonbeleid. Deze begroting houdt dus geen rekening met een verlaging van de uitgaven van de staat om middelen vrij te maken waarmee de werknemers en ambtenaren van de staat een salaris kunnen krijgen waarmee ze kunnen leven,” betreurde Jean-Bosco Puna.

Volgens Puna garandeert de regering met dit document geenszins de sociale bescherming van ambtenaren. Hij vindt de teksten onaanvaardbaar, aangezien overheidspersoneel en ambtenaren een regelmatig minimumloon verwachten dat stimulerend werkt. Overheidsmedewerkers verwachten een loonbeleid dat uitgaat van billijkheid.

Als oplossing stelde Jean-Bosco Puna voor om de ontwerpbegroting aan te passen en meer middelen toe te wijzen aan sociale basissectoren. Volgens hem “is het aan de nationale parlementsleden om deze begroting, die in alle opzichten antisociaal is, te verwerpen”.

© CongoForum, 02.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.