Slachtpartij in Goma: militair hof veroordeelt vier van de zes beklaagden (CongoForum)

GOMA – Er is uitspraak gedaan in de rechtszaak over de slachtpartij die eind augustus door Congolese militairen werd aangericht in de stad Goma (Noord-Kivu). Zes militairen van de Republikeinse Garde, onder wie twee hogere officieren, moesten zich verantwoorden. De slachtpartij leidde tot grote beroering in Congo.

Het militair hof van Noord-Kivu veroordeelde vier van de zes beklaagden. De twee anderen zijn vrijgesproken, meldt Actualité.cd.

Kolonel Mike Mikombe, commandant van de Republikeinse Garde, werd veroordeeld tot de doodstraf omdat hij moedwillig militair materieel liet vernietigen en militairen aanzette tot daden die indruisen tegen de militaire plicht. De advocaten van Mikombe willen beroep aantekenen. In Congo wordt de doodstraf wel niet uitgevoerd.

Op sommige punten werd de kolonel niet veroordeeld. Zijn advocaten waren bang dat hij ook zou worden veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid, maar dat bleef uit.

Drie militairen van tweede klasse werden veroordeeld tot tien jaar celstraf. Kolonel Donatien Bawili en soldaat Idris Kalamba werden vrijgesproken; het gerecht kon niet bewijzen dat zij betrokken waren bij ernstige feiten.

De veroordeelden moeten in principe ook schadevergoedingen betalen aan de burgerlijke partij.

Op 30 augustus 2023 traden militairen heel brutaal op tegen aanhangers van de religieuze beweging Wazalendo die wilden betogen tegen de VN-vredesmacht (Monusco). Er vielen daarbij vele tientallen doden en gewonden.

© CongoForum, 03.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Gabriel Wamenya

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.