Kinshasa: pleidooi voor schoonmaken rivieren aan begin regenseizoen (CongoForum)

KINSHASA – De bewoners van wijken in de buurt van rivieren hebben de stedelijke autoriteiten van Kinshasa gisteren aanbevolen om de rivieren bij het begin van het regenseizoen schoon te maken. Onder hen bevonden zich de bewoners van de wijk Mososo in de gemeente Limete, die vragen om de Kalamu-rivier schoon te maken. In een gesprek met Radio Okapi verklaarden zij het ergste te vrezen, aangezien de beloofde werkzaamheden voor het schoonmaken van de rivieren in deze gemeente nog altijd niet zijn uitgevoerd.

Het afval stapelt zich her en der op in de goten en het water voert het mee naar de rivier de Kalamu. “Het is ingewikkeld. Als we gewoon wachten tot het regent, belanden we in ellende. Als het regent, zitten we boven vast, en moeten we wachten tot de autoriteiten ons komen redden”, zegt Jeanho Tununa, die vlakbij de Kalamu-rivier woont.

Ook Sophie Morehira, een medewerkster van de afdeling Stedelijk Leefmilieu, uit haar bezorgdheid: “Er zijn hier veel overstromingen. Het water dringt binnen in kantoren en dossiers raken beschadigd. Als de regen aanhoudt, kunnen we niet werken”.

De burgemeester van Limete, Nathalie Alamba Feza, toonde zich ook ongerust. Zij zegt niet de nodige middelen te hebben om de goten en andere kanalen in haar gemeente schoon te maken.

© CongoForum, 03.10.23 (rk)

Beeld – bron: Kalamu-rivier, Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.