Epidemie van mazelen kost aan meer dan 120 kinderen het leven in Kwilu (CongoForum)

BANDUNDU – Een epidemie van mazelen heeft in 16 van de 24 gezondheidszones in de provincie Kwilu het leven gekost aan 122 kinderen. Meer dan 6.500 kinderen werden ziek van de mazelen, bericht Actualité.cd.

De ziekte sloeg vooral toe bij kinderen onder de 5 jaar. In die groep liepen 4.551 kinderen de mazelen op, en waren er 108 overlijdens.

De meeste gevallen van mazelen waren er in de gezondheidszones Mokala (796), Bulungu (668) en Koshibanda (688). Het gaat om gegevens over de periode van januari tot juli 2023.

Normaal gezien zou er vanaf 25 september zijn gevaccineerd. Maar die plannen kwamen in het gedrang door een staking van personeel in de gezondheidszorg, nog los van logistieke problemen. Volgens dr. Steve Matoma, die het vaccinatieprogramma coördineert, zijn de diverse overheden nu aan het onderhandelen met het deel van het personeel dat actie voert.

De actievoerders houden vast aan hun standpunt tot hun verzuchtingen worden ingewilligd. “Wij, die geen artsen zijn, zijn aan het staken”, aldus Kim Wenge, een verpleegkundige en vakbondsman. “De vaccinatie gaat ons niet aan. Wij wachten tot de staking wordt opgeheven of tot de vakbondsleiding de staking opschort.”

Het ongenoegen bij de stakers heeft te maken met financiële eisen, risicopremies, promoties en andere punten.

© CongoForum, 04.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.