Kinshasa organiseert internationale conferentie over ontwikkeling lokale gemeenschappen (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese ministerie van Sociale Zaken organiseert van 16 tot 17 oktober in Kinshasa een internationale conferentie om de uitvoering van ontwikkelingsplannen voor lokale gemeenschappen (PLDC) te ondersteunen.

Gisteren was er in Kinshasa al een workshop om de conferentie voor te bereiden. Tijdens deze bijeenkomst konden de deelnemers 3 documenten valideren: het model voor de bevordering van ruraal ondernemerschap op basis van ‘agrobusiness’, een handboek met normen en standaarden en het register van innovatieve ambachten in het kader van het programma.

De nationale coördinator van het Sociaal Fonds van de DR Congo (FSRDC), Philippe Nguala, legde aan Radio Okapi het doel van het forum uit: “We bereiden momenteel een internationale conferentie voor op 16 en 17 oktober. Een aantal documenten zal worden gepresenteerd en moet worden gevalideerd. Het eerste is een model voor ondernemerschap in de agrobusiness en het tweede is een standaardschets van het ontwikkelingsplan voor lokale gemeenschappen dat gedecentraliseerde territoriale entiteiten moeten gebruiken om de ontwikkeling van hun basisentiteiten te ondersteunen”. Volgens Nguala zijn de documenten gebaseerd op de verwachtingen en verzuchtingen van basisgemeenschappen die tussen januari 2020 en december 2022 zijn geraadpleegd.

De directeur-generaal van het Nationaal Fonds voor Promotie en Sociale Dienst (FNPSS), Alice Mirimo, zei dat de voorbereidingen voor de internationale conferentie vergevorderd waren. Volgens haar biedt de conferentie aan het staatshoofd de kans om een echt sociaal contract te sluiten met de bevolking aan de basis.

De minister van Sociale Zaken, Modeste Mutinga, meldde dat dit programma deel uitmaakt van het nationale strategische ontwikkelingsplan. “Dit programma is gericht op sociaaleconomische ontwikkeling aan de basis. Het is een aanvulling op het ontwikkelingsprogramma voor de 145 territoria. Als programma is het overkoepelend, multisectoraal en samenbindend.

De bedoeling is een wisselwerking tot stand te brengen tussen actoren en belanghebbenden zodat de krachten worden gebundeld om het sociaaleconomisch bestuur van 1 439 gedecentraliseerde territoriale entiteiten te moderniseren en zo de sociale vooruitgang van de bevolking aan de basis te ondersteunen”, besloot hij.

© CongoForum, 04.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Marc Matwaki

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.