Exploitatie olie en gas: sommige gekozen bedrijven doen wenkbrauwen fronsen (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering heeft onlangs de eerste contracten toegekend in het kader van een operatie om 30 plekken met olie of methaangas te laten ontginnen. Maar er is controverse rond sommige bedrijven die in de prijzen vallen, schrijft Actualité.cd.

De ministers van Brandstoffen en Financiën, Didier Buzimbu en Nicolas Kazadi, maakten op 9 september 2023 bekend dat er contracten zouden worden ondertekend met Winds Exploration and Production en Alfajiri Energy. Die bedrijven mogen gasvoorraden ontginnen in de streek van het Kivumeer in Oost-Congo.

Er is ongerustheid over de vraag of de regering wel zorgvuldig genoeg te werk ging bij het selecteren van deze ondernemingen. Winds Exploration and Production, met hoofdkantoor in het Amerikaanse Houston, heeft problemen in de staat Texas omdat het bepaalde belastingen niet betaalde. Als gevolg hiervan kan het bedrijf in Texas geen zaken meer doen, zegt de ngo Rainforest Foundation UK.

Het Canadese Alfajiri Energy werd pas in januari 2022 opgericht, amper zes maanden voor Congo op zoek ging naar geïnteresseerde bedrijven. Deze onderneming kan niet echt bogen op prestaties in de sector, aldus Rainforest Foundation UK.

Minister Didier Budimbu onderstreepte de transparantie van het hele proces. Maar de contracten zijn nog altijd niet bekendgemaakt. Er is ook niets bekend over de ‘tekenbonus’ die moet worden betaald bij de ondertekening, ook al wordt dit voorgeschreven door de Congolese wetgeving.

Het Amerikaanse Symbion Energy werd in januari van dit jaar genoemd als toekomstige exploitant van een gasvoorraad in de Kivu. Maar ook dat bedrijf tekende nog geen formeel contract. Symbion Energy had vroeger contracten in Irak en Afghanistan, in oorlogstijden.

Perenco is de enige grote oliemaatschappij die al interesse toonde in de te exploiteren voorraden. Maar deze Frans-Britse onderneming wordt in Frankrijk bekritiseerd wegens milieuproblemen en feiten van corruptie, stelt Rainforest Foundation UK.

Sommige voorraden liggen in Ituri en Noord-Kivu, provincies waar nog veel gewapende conflicten zijn. De kans bestaat dat de interesse voor die voorraden in de komende weken zal toenemen, aldus Actualité.cd.

In het verleden uitten milieubeschermingsorganisaties en mensenrechtenverdedigers al kritiek op de plannen om 30 olie- en gasblokken te laten exploiteren. In heel wat gevallen bevinden de voorraden zich op plaatsen waar de natuur moet worden beschermd of op voorouderlijke gronden van plaatselijke gemeenschappen.

© CongoForum, 06.10.23 (db)

Beeld – bron: Kivumeer/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.